Хорът на Катедралния храм-паметник Официалното откриване на десетата поредна Седмица на православната книга се проведе на 08 септември 2008 г., в сградата на Военноморски клуб (ДНФ) - Варна. Събитието беше украсено с богата музикално-артистична програма с водещи варненските актьори Свилен Стоянов и Светлана Ничева. На откриването присъстваха всички официални гости, поканени за участие в Седмицата, както и делегацията на Руската православна църква начело с Негово Високопреосвещенство митрополит Исидор Екатеринодарски и Кубански, гостуваща по случай честването на 130 г. от Освобождението на България от османско робство.

Вечерта започна с "Отче наш", изпълнен от хора на варненския катедрален храм-паметник "Св. Успение Богородично", след което Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил произнесе приветствие към гостите и участниците на Седмицата. След него епископ Наум Стобийски, секретар на Св. Синод на БПЦ прочете приветствие към присъстващите от името на Негово Светейшество българският патриарх Максим. Приветствие от името на Негово Светейшество руският патриарх Алексий ІІ прочете и президентът на Международния фонд за единство на православните народи г-н Валерий Алексеев.

Митрополит Кирил представи лично своята поредна книга - "Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България". Той разказа накратко за онези фактори и събития, включително и действията на руското духовенство, предизвикали и подпомогнали освободителната Руско-турска война. Подвигът на полковник Киреев е един величав пример за саможертвеното доброволчество, проявявано в онези дни от мнозина видни руски граждани поради тяхната любов към братския православен български народ. Книгата е посветена на идеята за силата на единството на православните народи, от които българският и руският имат и нещо повече от единство във вярата - те имат и своето славянско родство, скрепено с кръвта на загиналите им вòини.

Събитието продължи с концерт, посветен на 130 г. от Освобождението на България и гр. Варна от османско робство. Представителният духов оркестър на ВМС с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов изпълни националните химни на Република България и Руската Федерация, както и ред други празнични музикални произведения. Последваха изпълненията на пианистката Светомира Рачева, на състав за български народни танци "Ритъм" и на хора на варненския катедрален храм "Св. Успение Богородично".

Програмата завърши с впечатляващ музикално-поетичен спектакъл по сценарий на Свилен Стоянов, в който подробно се разказва за мъченическия подвиг на предложената за канонизиране девойка Ганчица от село Кривен. Тя отказала да приеме исляма и затова била обесена от турските власти в град Шумен, на 19 май 1746 г. В края на постановката трогателна песен за Ганчица беше изпълнена от певицата Иванка Атанасова.
Видеозаписи:

 

"Отче наш" - хор на катедралния храмПриветствие на митрополит КирилПриветствие от патриарх МаксимПриветствие от патриарх Алексий ІІПредставяне на гоститеПредставяне книгата на митрополит КирилПоетичен рециталОркестър на ВМССветомира Рачева - изпълнение на пианоНародни танциХор на катедрален храм "Св.Успение Богородично"
Спектакъл за Ганчица Кривенска


 

Тема: "Църквата и духовната просвета и християнското образование"

8 септември (понеделник) – Рождество Богородично

 

8:00 – Света Литургия в катедралния храм-паметник “Св. Успение Богородично”

18:00 – Откриване на Седмицата на Православната Книга от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил
– Представяне на книгата на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил „Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България”
– Празничен концерт по случай 130 г. от Освобождението на България от турско робство

Прочети още...

доклад на Емилиян Погончев

Емилиян Погончев

В началото би следвало да се отбележи, че изследването на религиозното образование (РО) от ЕС е един многокомпонентен и многопланов предмет. Трябва да се има в предвид , че се откриват три типа религиозно образование:

1. Образование в религията (в училищата на вероизповеданията);

2. Образование за религията;

3. Учене от религията.

І. Многоплановият подход може да ни помогне да установим по какъв начин всеки един аспект от РО допринася за формирането на съществуващият подход в конкретното образование, т. е. как религиозната конфигурация на вероизповеданията, ролята и авторитета на религията, отношенията между вероизповеданията и държавата, образователната система, като цяло, историята и политиката обуславят оформянето на всеки един тип и вид РО във всяка конкретна страна.

Прочети още...

Доклад на прот. Силвестър Янакиев - Сливенска митрополия

прот. Силвестър ЯнакиевМного пъти и по много начини в миналото се е говорило за религиозното образование в България и Европейския съюз. Стана ясна практиката на почти всички държави и как те решават проблемите си във връзка с религиозното обучение и възпитание. Аз не искам да се спирам на това отново, защото мисля, че имам да споделя други, също толкова важни неща, свързани с религиозното образование в България. Няма да разглеждам и политическите аспекти на тази фактическа обстановка. Но дори и от социалнополитическа гледна точка става пределно ясно, че грубо се потъпкват конституционните права на всички вярващи хора в България, свързани със свободното им изповядване и възпитаване в своята вяра.

Прочети още...

Доклад на Софийска епархия

Катедралата 'Св.Ал.Невски'Преди да изложим позицията си относно концепцията за въвеждане на задължителен предмет Религия в общообразователната система на средното образование, смятаме, че е от ключово значение да подчертаем, че този въпрос трябва да се решава в съответствие със специфичните исторически, културни и религиозни традиции, съществуващи в нашата родина. Така са постъпвали до този момент всички държави-членки на Европейския съюз. Така трябва да постъпим и ние.

Прочети още...

         

† Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

 

Нагоре