Митр.Иеротей в катедралата

На 17 май – Преполовение на Петидесятница, гостът на Седмицата на Православната книга митрополит Иеротей (Влахос) участва в св. Божествена Литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично” в гр. Варна.

Среща с медиите

След литургията, в 11:00 ч. митрополит Иеротей се срещна с християните от Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” на ул.”27 юли”№ 9. Там той даде пресконференция за медиите и раздаде автографи. Представен и подарен му беше трети брой на епархийското списание "Среща".
Интервю Запознаване със сп.'Среща' Автограф за сп.'Среща' Автограф
Пред храм'Св.Атанасий'

След това Митр. Иеротей посети варненските храмове „Св.Николай Чудотворец” и „Св.Атанасий Велики”, където разгледа храмовата сбирка на възрожденски икони. Гостът се запозна с енорийските свещеници и с местни християни.

Лекция

От 18:00 ч. в зала "Пленарна" на Община Варна беше представен новоиздаденият трети брой на епархийското списание "Среща". Списанието беше представено от неговия редактор Рита Шаганене.

Веднага след това уважаемият гост на Седмицата митр. Иеротей Влахос изнесе лекция на тема „Православната духовност и съвременния човек”, след което отново отговори на много въпроси на присъстващите граждани. Срещата продължи до 21:00 часа.


Въпрос от публиката Отговаря митр.Иеротей

В края на вечерта на вниманието на аудиторията беше представена книгата "Нашата вяра" - издание на Варненска и Великопреславска митрополия. Книгата беше представена от нейния редактор г-жа Мария Стойкова. След приключването на срещата книгата беше изложена пред зала Пленарна, за желаещите да я закупят.

Мария Стойкова По програма и тази вечер пред варненския храм "Св. Николай" беше излъчена мултимедията "Слово за живота" по Евангелието на св. евангелист Марк, а през деня пред храма беше продавана православна литература. 'Нашата вяра'
 

 
 
На 18 май в 08:00 часа митрополит Иеротей отпътува за София, където беше посрещнат от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и по-късно беше изпратен от него за родината му.


Посещение на митрополит Иеротей Влахос във Варненска и Великопреславска света митрополия по повод осмата Седмица на Православната книга.

В храм 'Св.Успение Богородично'

Митрополит Иеротей е гост на нашата епархия от 15 до 17 май 2006 г. На 16 май той посети храм „Св. Успение Богородично” в град Каварна, разгледа археологическия музей в града, нос Калиакра и нос Чиракман.

На нос КалиакраВ храм „Св. Успение Богородично” митрополит Иеротей беше посрещнат от свещеника Василий Селемет и християни от енорията. В археологическия музей беше запознат с историята на древния град. На нос Калиакра разгледа старинната църква от ІV век сл.Хр. и останките от пещерни манастири. Запозна се и с основите на древна базилика, намирала се на нос Чиракман и посветена на св. безсребреници Козма и Дамян.

Прочети още...

В понеделник, 15 май 2006 г. в зала Пленарна на Община Варна се състоя откриването на поредната Седмица на Православната книга. С кратко встъпително слово отец Василий Шаган обяви тазгодишния форум за открит и представи неговата тема, цел, специфика, разказа на присъстващите за поканените гости, за книгите, които ще бъдат представени и мероприятията, които ще се проведат.

В.Митев - представяне на сайтаКато втора точка от програмата, официално беше открит и представен на обществото настоящият официален сайт на Варненска и Великопреславска света митрополия. Редакторът на сайта В. Митев разказа за неговата история, цел, задачи, насоченост, особености, перспективи за развитие и показа примерни снимки на разделите в него. След това бяха поканени всички граждани, обичащи нашата Църква да участват в работата на екипа на сайта чрез поддържане на активна кореспонденция и изпращане на материали. За целта е предвидена възможност за "on-line" регистрация на всички желаещи.

Прочети още...

         

† Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

 

Нагоре