Хорът на Катедралния храм-паметник Официалното откриване на десетата поредна Седмица на православната книга се проведе на 08 септември 2008 г., в сградата на Военноморски клуб (ДНФ) - Варна. Събитието беше украсено с богата музикално-артистична програма с водещи варненските актьори Свилен Стоянов и Светлана Ничева. На откриването присъстваха всички официални гости, поканени за участие в Седмицата, както и делегацията на Руската православна църква начело с Негово Високопреосвещенство митрополит Исидор Екатеринодарски и Кубански, гостуваща по случай честването на 130 г. от Освобождението на България от османско робство.

Вечерта започна с "Отче наш", изпълнен от хора на варненския катедрален храм-паметник "Св. Успение Богородично", след което Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил произнесе приветствие към гостите и участниците на Седмицата. След него епископ Наум Стобийски, секретар на Св. Синод на БПЦ прочете приветствие към присъстващите от името на Негово Светейшество българският патриарх Максим. Приветствие от името на Негово Светейшество руският патриарх Алексий ІІ прочете и президентът на Международния фонд за единство на православните народи г-н Валерий Алексеев.

Митрополит Кирил представи лично своята поредна книга - "Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България". Той разказа накратко за онези фактори и събития, включително и действията на руското духовенство, предизвикали и подпомогнали освободителната Руско-турска война. Подвигът на полковник Киреев е един величав пример за саможертвеното доброволчество, проявявано в онези дни от мнозина видни руски граждани поради тяхната любов към братския православен български народ. Книгата е посветена на идеята за силата на единството на православните народи, от които българският и руският имат и нещо повече от единство във вярата - те имат и своето славянско родство, скрепено с кръвта на загиналите им вòини.

Събитието продължи с концерт, посветен на 130 г. от Освобождението на България и гр. Варна от османско робство. Представителният духов оркестър на ВМС с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов изпълни националните химни на Република България и Руската Федерация, както и ред други празнични музикални произведения. Последваха изпълненията на пианистката Светомира Рачева, на състав за български народни танци "Ритъм" и на хора на варненския катедрален храм "Св. Успение Богородично".

Програмата завърши с впечатляващ музикално-поетичен спектакъл по сценарий на Свилен Стоянов, в който подробно се разказва за мъченическия подвиг на предложената за канонизиране девойка Ганчица от село Кривен. Тя отказала да приеме исляма и затова била обесена от турските власти в град Шумен, на 19 май 1746 г. В края на постановката трогателна песен за Ганчица беше изпълнена от певицата Иванка Атанасова.
Видеозаписи:

 

"Отче наш" - хор на катедралния храмПриветствие на митрополит КирилПриветствие от патриарх МаксимПриветствие от патриарх Алексий ІІПредставяне на гоститеПредставяне книгата на митрополит КирилПоетичен рециталОркестър на ВМССветомира Рачева - изпълнение на пианоНародни танциХор на катедрален храм "Св.Успение Богородично"
Спектакъл за Ганчица Кривенска


 

         

† Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

 

Нагоре