Храм 'Св. Петка' Строежът на храм "Света преподобна Параскева-Петка Търновска", гр. Балчик е започнат в 1936 г. от румънските власти и е продължил до 1938 г. Ръководството на строежа е било поверено на майстор Николай (Колю) Пенчев от гр. Добрич. При освобождението на Добруджа в 1940 г. строежът е бил прекъснат поради стекли се исторически обстоятелства. При приемането на ІІ Балчишка енория от свещеник Василий Делев Демиров в 1946 г. му е предаден също и незавършения храм. По инициатива на свещеника и желанието на християните се предприема дострояването му. За целта се сформира строителен комитет от 20 души, които активно помагат в трудната задача. Набират се средства в натура и пари. Майсторите Димитър Дюлгеров и Ангел Ненов от гр. Добрич довършват строежа и вътрешната мазилка в храма. Срещат се много трудности с доставката на строителни материали, но отзивчиви християни тайно помагат с дарения. Учудващи са фактите, че понякога вечер всички са загрижени за липсата на пясък, цимент и др., а сутринта намират стоварени пред храма най-необходимите за момента материали.

 

На 14.ХІ.1954 г. на престола в храма се постави св. Антиминс (Вместопрестолие) и се посвети на българката "Св. Преподобна Параскева-Петка Търновска". По нареждане и благодарение на Негово Високопреосвещенство Варненски и Преславски Митрополит Йосиф на тази дата пристигна архимандрит Прохор, протосингел на Варненска и Преславска Митрополия, архиерейският наместник на гр. Добрич (тогава Толбухин) свещеник Христо Иванов, придружен от енорийския свещеник от гр. Толбухин Димитър Динков, свещеникът от І-ва Балчишка енория Игнат Хаджиларски и заедно със свещеник Василий Делев Демиров се отслужи първата Света литургия, като се постави Св. Антиминс.

Храмът е строен от камък с хоросан. Звънарната и кубето - от бетон, като по-късно са облицовани с медна ламарина, а водостоците - с помеднена ламарина. Средната част на покрива е покрита с цигли. Не е изографисана.


Статия за енорийския живот при храма...

 

         

 

Нагоре