Храм 'Св.Иван Рилски'Дългопол е град в Североизточна България, на 70 км. западно от Варна, в китната долина на река Камчия. На разстояние около 5 км. от него се намира язовир Цонево - третият по големина в страната. Общината има 16 населени места с население 17300 жители. Тя е една от 12-те общини влизащи в състава на Варненска област. Градът има население 5650 жители. Той възниква през 9-ти век като славянско селище. Първите писмени данни за него датират от 1535 г.

 

Първият храм, построен в Дългопол е от 1864 г. Той е съборен през 1960 г., но като храм е съществувал до 1935 г., тъй като в периода 1932-1934 г. е построен сегашният храм "Св. Иван Рилски", осветен през 1936 г. За своите вече 73 г. храмът е ремонтиран няколко пъти, но най-големият ремонт е извършен през 2004 г. - за седемдесетата му годишнина. Основните средства за ремонта са осигурени от кмета на общината Светльо Якимов по държавен проект. Допълнително средства са дарени от строителните предприяния на господата Владимир Дражев и Милчо Михалев и лично от кмета на общината г-н Якимов. Изпълнението на ремонта е дело на Владимир Дражев. Сменен е покривът, дървените врати, монтирани са нови водосточни тръби, храмът наново е обшит с ламарина, извършено е външно и вътрешно измазване и боядисване. По уверението на кмета на общината г-н Якимов храмът ще бъде и газифициран и с това ще бъде решен проблемът с отоплението през зимата.
Църковното настоятелство изказва дълбоката си благодарност на всички изпълнители и особено на кмета на общината за упорития му труд по осигуряването на необходимите средства.

За обновлението храмът е осветен на храмовия празник - денят на св. Иван Рилски 19 октомври 2007 г., като е отслужена тържествена архиерейска св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил.о.Иван Иванов пред храма В храма се служи всеки неделен и празничен ден. Отворен е всеки ден. В него се извършват венчания, кръщения, опела и всички необходими треби.

За връзка с председателя на Църковното настоятелство - протоиерей Иван Колев Иванов:
тел. 0888270610,
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Храм „Св. Иван Рилски” - Дългопол разполага с нотариален акт и булстат № 148058313.
Банковата сметка на храма е:
Варненска и Великопреславска епархия
BIC код - STSABGSF
IBAN BG52STSA93000013209875
Разплащателна сметка № 02/13209875
Клон: Банка ДСК – Дългопол

Църковното настоятелство в лицето на своя председател приканва всички да посещават празничните служби в храма, където могат да се помолят за спасение, здраве, успех и дълголетие и да се насладят на песнопенията на местния църковен хор, ръководен от бившата учителка г-жа Христина Дойчева.

Храмов празник - 19 октомври 2006 г.

         

 

Нагоре