'Св.Благовещение'-ПровадияХрам “Св. Благовещение” е строен в периода 1911-1923 г. Майстор строител е провадиецът Продан Николов. Дърворезбата е дело на Досьо Вуйчев от Габрово. Външната мазилка е освежавана през 1996 г. След последните две земетресения се появиха множество пукнатини основно в куполите и камбанарията. Вътрешните корнизи на северния и южния прозорец в основната част на храма се отместиха с около 20 см. Част от стенописите са силно повредени. С предвидените в бюджета средства са ремонтирани опасно надвисналите корнизи и са запълнени големите пукнатини, за да се спре по-нататъшното разрушаване на вътрешната мазилка и стенописите. По искане на Църковното настоятелство на храма и по благословение от Светата Митрополия е отпусната възвращаема субсидия от 3000 лв. за възстановяване на част от стенописите.

 

Храмът е отворен всеки ден от 08.00 до 17.00 часа. В делничните дни се служи Утреня от 08.00 ч. и Вечерня от 16.00 ч. В празничните дни се служи и Св. Литургия от 09.00 ч.

Има добре уредена библиотека, която периодично се допълва.

В храма служат двама свещеници:
свещ. Сергей Павлов Павлов, Архиерейски наместник на Провадийска духовна околия и свещеник Янко Христов Янков – председател на Църковното настоятелство.

 

         

 

Нагоре