'Св.Димитър'-Арковна Сградата на храма "Св.вмчк Димитър" в с.Арковна, Община Дългопол е построена преди повече от 135 години. Първоначално тя е била предназначена за къща. Преди 115 години (през 1891 г.) сградата е преустроена като храм, който е посветен на свети великомъченик Димитър Солунски. Храмът е осветен е през 1897 г. В годините на тоталитаризма той е бил пред разруха.

 

През 2004 г. с помощ от правителството и местното население е извършен основен ремонт на почти съборения храм, като автентичният му вид изцяло е запазен и сега той отново е средище на духовна клтура. Основна заслуга за неговото обновление имат кметът на община Дългопол – г-н Светльо Якимов, кметът на с. Арковна – г-жа Марияна Христова, собственикът на страноприемница "Гюрлата" г-н Ал. Александров и предстоятелят на църковното настоятелство – протоиерей Иван Иванов, които са осигурили необходимите средства.

Село Арковна е китно малко село, разположено на 15 км. от гр. Дългопол, на ж.п. линията Комунари – Шумен. В селото живеят по-малко от 100 жители. Постепенно тук започва да се заражда селският туризъм. Тук се намира и най-привлекателният хотел-ресторант в китния Камчийски край – Страноприемница "Гюрлата". Селото е известно и със своя добре запазен фолклор.

Не по-малко от пет пъти в годината председателят на Църковното настоятелство прот. Иван Иванов служи Света Литургия в храма заедно с църковния хор от гр. Дългопол, който се води от г-жа Христина Дойчева – бивш гимназиален учител.

Ежегодно за храмовия празник – Димитров ден, в селото се коли и раздава курбан за здраве на жителите. Специални гости са кметът на Общината г-н Светльо Якимов и други общински служители. Всяка година кметът дарява на храма по една икона. За 2006 г. той е дарил на храма икона на св. вмчк Димитър, лично донесена от него от Св. гора – Атон.

Снимки от храма:

         

 

Нагоре