Храм 'Св.св.Кирил и Методий'- ТръстиковоСело Тръстиково, община Аврен е разположено на 35 км. западно от гр. Варна и 10 км от пристанище Варна-Запад. Старото име на селото е Брестино. Намира се в южната част на Провадийска духовна околия на Варненска и Великопреславска епархия, на границата с Варненска духовна околия.

Църквата “Св.св. Кирил и Методий” в село Тръстиково е построена през 1904 г. със средства от населението. През 1907 г. иконостасът е завършен и храмът е осветен. Една от интересните запазени икони, за която се счита, че вероятно е донесена от Божи гроб е “Слизането на Благодатния огън на Велика Събота”.
През 2006 г. по инициатива на три местни християнки започва акция за събиране на средства от жителите на селото за извършването на спешни текущи ремонти, за да може храмът да продължи да функционира нормално.

След обновяването на храма, на 25 ноември 2006 г. енорийският свещник отец Иван Мичев, отговарящ за храмовете в гр. Девня и околните села, отслужва литургия и прави тържествен восодосвет. На службата присъстват повече от 30 човека.

С дарените икони, свещници, килими и др., вътрешният вид на църквата става много уютен. Все пак, въпреки извършените ремонти положението с външните стени и най-вече с покрива на храма продължава да е тревожно.

Снимки от храма:

 

         

 

Нагоре