Храм Св.Три Светители - Шумен Храм "Св. Три Светители" в гр. Шумен е изграден през 1857 г. с финансовата подкрепа на местната еснафска задруга по проект на цариградски храм върху старо християнско гробище. Първоначално настоятелите са имали намерение храмът да се посвети на св. братя Кирил и Методий, но този замисъл бил осуетен от тогавашния митрополит Вениамин от Вселенската патриаршия и храмът бил осветен под името на християнските светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Първоначалният вид на храма се е отличавал със своя възрожденски архитектурен план и е бил във вид на трикорабна базилика с колонада и матронеум във формата на буквата “П”.

 

След пожара По време на втората световна война в нощта на 22 февруари на 1944 храмът е опожарен, като за пожара се предполага, че са виновни военните настанени в храма с цел известяване на въздушна опасност. Храмът е възстановен отново през пролетта на 1948 г. и на 27 септември - Кръстовден /стар стил/ е осветен от митрополит Йосиф и в присъствието на еп. Тихон в качеството му на ректор на Софийската духовна семинария. В храма се намира и параклис посветен на св. Паисий Хилендарски осветен през 1971 г. и понастоящем използван за баптистериум.

о.Красимир През 2001 г. в петата неделя на великия пост негово Високопреосвещенство Варненския Великопреславски митрополит Кирил освещава десния престол посветен на св.св. Кирил и Методий, а на Лазаров ден същата година и престола посветен на св.м. Райко Шуменски като положи мощите на св.м. Прокопий.

До момента в храма са служили 18 свещеници, като понастоящем в храма служат прот. Красимир Капитанов свещ. Василий Василев, а председател на църковното настоятелство е свещ Емил Павлов.

През 1929 г. госпожа Малъмка Вълчева подарява 100 000 лв. за изграждането на църковния салон, който е изцяло реконструиран през 2004 г. и в който понастоящем се помещава неделното училище към храма с близо 50 възпитаници.

Неделното училище През лятото на 2004 г. е изграден и църковен музей, в който са изложени много образци на местното ювелирно, дърворезбарско и художествено църковно изкуство.

От 02.04.2005 г. в храма се пазят мощи на св. Мъченик Юстин Философ /†около 130г. /, св. Валентин, св. мм Криспин и Криспиниян /†около 287г. / - първият се смята за покровител на обущарите, а вторият на кожарите, като по-късно става почитан и като целител от алкохолизъм. Също така на св. мм Назарий и Панкратий, св.м. Викентий, св. Блажени Йероним и пр. Ефимия. През месец Август са пренесени мощите и на незнаен мъченик, намерени в престола на древна базилика, а впоследствие от Киев са пренесени мощите и на един също безименен мъченик от Зверинецките пещери. През месец септември са пренесени и мощите на св. Пантелеймон, а след това и на св. Димитрий Ростовски.

Потир на княз Димитър Мурузи

В храма се съхранява потир, подарен през 1812 г. на храм "Св.Възнесение" - Шумен от влашкия княз Димитър Мурузи.

Също тук се намира иконата на свети мъченик Райко Шуменски - небесен покровител на града.

Музей-витрина Св.Райко Шуменски Музей-дървена кадилница Мощи на светциOще снимки от храма: ...Курс по богослужебна практика и източно-църковно пеене към храм "Св. Три светители"...

         

 

Нагоре