Негово Високопреосвещенство Варненският и Преславски митрополит Симеон (1840-1937) започва изграждането на величествената варненската катедрала, като през месец ноември 1879 г. е сформирана комисия, която да подготви построяването на новия храм в града. Първата задача на комисията била да определи мястото, както и да събере средства за строежа. Под председателството на митрополит Симеон комисията се събира през декември 1879 г. и определя църквата да се съгради на площада при градския часовник.

Прочети още...

 Храм “Св. Атанасий” е старата митрополитска църква на Варна. В този си вид е построена през 1838 година на мястото на изгорелия две години по-рано древен храм. Това се разбира и от мраморната плоча, поставена над входната храмова врата със следния надпис на гръцки: “Старият храм на св. Атанас, който не са го по-напред съборили Марсовите бомби, опожарен на 1836 г. 15 февруари, се е възобновил на 1838 г. 29 август”. Употребеният израз “Марсовите бомби”, използващ асоциацията с почитания в древността езически бог на войната Марс, в случая картинно отразява разрушенията на някои сгради във Варна по време на Руско-турската война 1828 –1829 г., при които обаче храмът остава непокътнат.

Прочети още...

 Старинен храм „Успение на Пресвета Богородица” се намира в централната част на града, в така наречената гръцка махала. Историческите сведения за този храм, сочен за най-старият, действащ във Варна, са доста оскъдни. Едни от малкото извори, свързани с неговата богата история са два надписа върху каменни плочи в храма. Първата плоча е със следния надпис на гръцки език: "Устрои се този храм на пресветата наша Богородица, с помощта и разноски на всички благочестиви християни на този град през 1802 г." Единственият проблем е погрешно изписаната (разчитана) втора цифра на годината - 8 вместо 6. Това се дължи на проблем при издълбаването на камъка. Според Г. Димитров (Цит. съч, с.82) в камъка е издълбано турското 6, на което се дължи кавичката и приликата му с 8.

Прочети още...

 Новоизградената църква „Св. вмчца Марина“ се намира на около 4 км северозападно от центъра на град Варна, в местност „Пчелина“, ул. „Съединение“ № 777.

 Първа копка е направена на 12 май 2006 г. от блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Изграждането на храма започва през същата година в частен имот, предоставен от местния бизнесмен Иван Иванов. Изборът на име за храма не е случаен, защото на около 700 м от него се намира местността „Света Марина“, където са останките на Царския манастир „Света Богородица“.

Прочети още...

 На 21.10.1921 г. семейство Илия и Деспа Трошеви подават заявление в светата Митрополия, с което обявяват, че даряват свободно място за построяване на храм.

 През 1922 г. е направена първата копка, която била осветена от митрополит Симеон. Строежът стига само до някъде и спира поради липса на средства. Отново се намесило семейство Трошеви, което дарява 30 000 лева за продължаване на градежа.

Прочети още...

         

 

Нагоре