История на храма

Храм 'Св.Николай'Морският храм "Св. Николай" е построен през 1865 г. Стари хора разказвали, че причината за градежа станал даден обет пред Бога и пред закрилника на моряците св. Николай . При едно от пътуванията на варненския търговец Параскева Николау до Одеса в морето се разразила страхотна буря. Изплашеният търговец обещал, че ако стигнат живи до пристанището, ще вдигне черква и болница в чест на светеца. Запознати твърдят, че в историята на храмовете няма друга черква, построена със средствата на само един човек.

 

Ктиторът Параскева НиколауПараскева Николау повече не се върнал във Варна, но въпреки това изпълнил даденото пред светеца обещание. Той пратил средствата и упълномощил Панко Георгиев да разполага с тях, като ги похарчи за строеж на черква и болница. Строежът започнал през 1859 г. и продължил шест години. Не е известно кога точно е осветен храмът и кога е отслужена първата литургия. Не е документирано и кога е направен иконостасът. Единственото сигурно е, че е донесен готов в Паметник на ктиторачерквата, а иконите в него са дарени или реставрирани от заможни миряни. Чак през 1906 г. тук за първи път служат български свещеници. През всички години досега "Св.Никола" се водела гръцка църква. Изострянето на гръцко-българските отношения в града имало своя връх през 1906 г., когато във Варна пристигнал новия гръцки митрополит Неофит. Българите, организирани от дружество "Родолюбец" не допуснали владиката да слезе на пристанището. На следващия ден, 4 юни, била превзета и "Св.Николай". На девети била отслужена и първата българска литургия. Храмът дълго време не е бил иконописан и стените му били бели. Едва през 1961 г. екип, ръководен от професорите Никола Кожухаров и Димитър Гюдженов рисува стените и прави храма такъв, какъвто е днес. Художниците Петър Джамджиев, Петър Михайлов и студенти от НХА около месец рисували стените.

Котвата пред храмаХрамът "Св.Николай" е единственият морски храм в България. Това станало през 1927 г., когато двама български капитани отнесли на Божи гроб икона от храма, осветили я и я върнали. Тогава той бил записан в църковните книги като морски. Тук преди 9 септември са ставали и клетвите на варненските моряци. През есента на 2000 г. по идея на Димитър Стайков, дългогодишен механик в БМФ и със съдействието на морските институции до входа на храма е поставен още един символ на морячеството - корабна котва. Тя е снета от кораб "Богдан", преди да бъде предаден за нарязване.

Св.Николай е закрилник на моряци и рибари, и в черквата се радват, че през последните години много от тях влизат в храма. Случва се дори да го посетят руски моряци, чийто кораб е акостирал във варненското пристанище.Сегашно състояние

Изглед към св.ПрестолТъй като в продължение на много години – от 1961 г. храмът не е съществено ремонтиран и обновяван, с течение на времето неговото състояние сериозно се е влошило. Това е причината църковното настоятелство и служещите в храма четирима свещеници да предприемат кампания за набиране на средства за неговотоПотир обновяване съвместно с фондация „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”. Набирането на средства среща обичайните трудности, което на свой ред силно затруднява и бави ремонтите. През 2000 година започват конкретни възстановителни дейности и до момента са извършени многобройни реставрации, благоустройства и реконструкции. Възстановени са стенописите в олтарната част на храма, навсякъде са поставени нови прозорци с цветни стъкла, изцяло е обновен и преустроен притворът – чрез пълно измазване на стените, изографисване и боядисване и възстановяване на част от стенописите; пангарът е изцяло нов и всички порти са реставрирани, боядисани и лакирани. Стенописите са дело на професионалния иконограф Диян Димитров, завършил Великотърновския Диян Димитровуниверситет „Св.св. Кирил и Методий” сп.”Иконография”. Отремонтиран е покривът на храма и са поставени нови инсталации: електрическа и отоплителна. Подменено е парното оборудване. В цялата църква са поставени нови цокли от гранитогрес, колоните са почистени и пребоядисани в по-топли цветове. Вградена е нова чешмичка за светената вода. Поставени са четири нови, големи свещника с вентилация - за предпазване в бъдеще на стенописите от опушване. Възстановен и благоустроен е малък параклис в северозападния ъгъл на храма, който може да се използва за изповедалня. Там е изготвен и поставен малък иконостас с икона на Св.Богородица – Иверска, копие от оригинала. Ремонтирана и в прекрасно състояние е витата дървена стълба към балкона на хора и е подменена подовата настилка на балкона. Отремонтирани са и канцелариите на храма.

Параклис - иконостасВсичко това е един твърде непълен списък на ремонтните дейности в храма, извършени с Божията помощ и с доброволен труд на свещеници и енорияши, с помощта на фондация „Св. Николай Чудотворец”, дарения от институции и организации на гр. Варна и от частни дарения. Голяма част от средствата е осигурена от самите енорияши на храма.

За съжаление, все още остават твърде много части от храма, които са в тежко и неугледно състояние. Всички стенописи в цялата централна част са олющени и почернели и се нуждаят от пълно възстановяване и реставрация. Тяхната голяма площ и необходимите труд и време превръщат реставрацията в източник на преобладаващата част от разходите и в сериозно предизвикателство пред настоятелството на храма. Подовата настилка е напукана и неравна, полилеите са в състояние, изискващо тяхната замяна.

В храма са изложени за поклонение частици от мощите на Св. Николай Чудотворец, Св. Праведен адмирал Феодор Ушаков, Св.св. Преподобни Теодор и Александър Санаксарски и Св. Игнатий Брянчанинов.Книга за храм 'Св.Николай'

(Още за св. Феодор Ушаков...)
Виж фотогалерията на храма...

Желаещите да помогнат за възстановяването на този свят и единствен по рода си морски храм, посветен на Св. Николай Чудотворец – самият той щедър и милостив дарител и силен молитвен застъпник пред Господа - могат да се свържат с председателя на църковното настоятелство - о. Василий Шаган, на адрес:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
гр. Варна 9000, бул.„Св. Княз Борис І” № 35
или на телефон 052 / 62-27-27.

 


Храмът е един от най-обичаните и посещавани в град Варна.

Той е отворен всеки ден от 07:30 ч. до 18:00 ч.

В храма всеки ден се провеждат богослужения:

08:00 ч. – Утреня;
08:30 ч. – Св.Божествена Литургия;
17:00 ч. – Вечерня.

В неделя: 09:00 ч. – Св. Божествена Литургия;
В събота след вечернята – Параклис към Св. Богородица.


В храма се извършват всички тайнства на Църквата.

Всяка сряда от 18 часа се провеждат вероучителни беседи.

Под духовната опека на храма се намира домът за деца „Княгиня Надежда” .

Енорияшите на храма участват в много просветни и мисионерски дейности.

В храма може да се снабдите с икони, книги, и църковна утвар за домашни нужди.

Всеки ден в храма има дежурен свещеник, към когото гражданите могат да се обърнат за съвет или други нужди.         

 

Нагоре