Храм “Св. Атанасий” е старата митрополитска църква на Варна. В този си вид е построена през 1838 година на мястото на изгорелия две години по-рано древен храм. Това се разбира и от мраморната плоча, поставена над входната храмова врата със следния надпис на гръцки: “Старият храм на св. Атанас, който не са го по-напред съборили Марсовите бомби, опожарен на 1836 год. 15 февруари, се е възобновил на 1838 год. 29 август”. Употребеният израз “Марсовите бомби”, използващ асоциацията с почитания в древността езически бог на войната Марс, в случая картинно отразява разрушенията на някои сгради във Варна по време на Руско-турската война 1828 –1829год., при които обаче храмът остава непокътнат.

 Изгорялата църква е била по-малка и подобна на сегашния старинен храм ”Успение Богородично” (известен сред варненци като Малката Богородица). Нещастието обединява цялото варненско население, което ентусиазирано участва в събирането на средства за построяването на нова.

 Само за две години, на мястото на стария, се издига голям, прекрасен и величествен за времето си Божий дом, като заедно с него се построява и сградата на митрополията и две училища.

 Храм “Св. Атанасий” бил истински духовен и архитектурен брилянт, будещ възхита и преклонение както сред варненци, така и сред гостите на града. През 1871г. видният румънски поет, публицист и обществено-политически деец Чезар Болпак посещава Варна и пише: “Гръцката митрополия във Варна (има предвид храм “Св. Атанасий” ) превъзхожда всички наши църкви в Букурещ по големина, по чистия си византийски стил, по своето изкуство и по богоугодността, която се излъчва от нея. Тази голяма църква с едно широко помещение за жените, беше така пълна чак до олтара, че не можеше да се диша. И църковният хор също беше пълен”.

 Още едно доказателство за значимоста на църквата ”Св. Атанасий” и че тя е старата катедрала на Варна, е фактът, че в северния кораб на храма под пода има крипта (гробница), в която са били погребани гръцките митрополити Захарий (1821г.), Порфирий (1864г.) и Григорий (1906г.).По късно техните кости са пренесени и погребани в митрополитската алея на старите Варненски гробища.

 Един от ярките свещенослужители в храм ”Св. Атанасий” е варненският митрополит Йоаким. Той е избран от варненската катедра за Солунски митрополит, а оттам и за Вселенски Патриарх и като такъв никога не скъсва връзката си с варненската православна общност.

 В храма служат гръцки духовници до 1914г., когато е предаден на Варненската митрополия. От 1914 до 1920г. стои затворен и в него не се служи.

 През 1920г. Варненския и Преславски митрополит Симеон благославя и разрешава в църквата да служат руски свещеници и да обгрижват руската общност, имигрирала във Варна след революцията през 1918г. Предстоятел става протоиерей Иоан Слюнин - високоинтелигентен и ерудиран свещеник. Храм “Св. Атанасий” изпълнявал енорийски функции не само за руснаците, но и за всички живеещи в квартала.

 С течение на годините руската общност намалява и става все по-трудно обгрижването на този голям храм. С решение на Светия Синод на Българската Православна Църква от 1.01.1939г. той започва да се обгрижва от българско духовенство. Първият български предстоятел на храм ”Св. Атанасий” е свещеник Мирон Райчев, който заварва църковната сграда и околностите ѝ в окаяно състояние. Църковното настоятелство не наследява никакви парични средства. За две години със свръхусилия и с паричната помощ на варненци бива подобрена храмовата постройка и околностите ѝ. Отец Мирон заедно с настоятелите полага големи усилия и за съживяване на църковния живот в енорията. Създава се Енорийско Православно Добротворно Просветно Братство “Св. Атанасий”, което започва да развива богата дейност.

 През 1948г. новата власт решава да събори намиращата се наблизо (днес се пада в границите на римските терми) малка църква, посветена на Св. вмчк Георги. Престолът и храмовата икона на Св. вмчк. Георги се пренасят в “Св. Атанасий”. Иконата днес не се намира в храма, но престолът е поставен в южната част на олтара и на него винаги се служи на Гергьовден, който се счита за втори храмов празник.

 Дори и в трудните атеистични времена християните от енорията не спират да посещават службите в любимия си енорийски храм. С министерско постановление от 1961г. храм “Св. Атанасий” преминава към Народния музей - отдел “Възраждане”. На последната света Литургия в храма християните не сдържат сълзите си. Постепенно храмът, освен като музей, в който е подредена експозиция от 80 ценни икони, започва да се използва и като концертна зала, като олтарът му бива превърнат в гримьорна.

 Но “Бог поругаван не бива”. Идва отново времето на възкресението на този прекрасен Божий дом. С Министерска заповед от м.юли 1991г. храм ”Св. Атанасий” е върнат на Варненска и Преславска Митрополия. След тридесетгодишно прекъсване Варненския и Преславски Митрополит Кирил извършва чина на обновлението и отслужва първата света Литургия.

 Днес храмът развива широка просветна дейност. Към него действа неделно училище и школи по изкуства. Занимания по пеене, изобразително изкуство, актьорско майсторство, вероучение и иконопис се предлагат за деца имащи интереси в тези области. Водят се от специалисти и са безплатни.

 В храм "Св. Атанасий" се провеждат беседи насочени към младежи и възрастни хора на теми изясняващи православната вяра и живота на християнина в света. Провежда се и школа по иконопис за възрастни.

 Храмът развива широка издателска дейност и предлага няколно православни периодични издания.

 Списание "Амвон" се издава повече от 10 години и е едно от утвърдените православни печатни издания в град Варна и в цяла Варненска и Великопреславска епархия. Повече за списание Амвон можете да научите на http://www.mitropolia-varna.org/za-eparhiyata/pechatni-izdaniya/605-spisanie-amvon и на http://www.sv-atanasii-varna.org/amvon.php

 Православно детско списание „Камбанка” обхваща възрастовата група от 4 до 12 години. На страниците му освен запознаване с Библията, православната вяра и житията на светиите, са включени приказки и разкази, съдържащи интересни истории и насърчаващи към добродетелност. В изданието е отделено място за развиване на детските способности и мисъл чрез оцветяване, решаване на кръстословици и ребуси, откриване на разлики в картинките, справяне с лабиринти.

 Повече за списание „Камбанка” можете да научите на http://www.mitropolia-varna.org/za-eparhiyata/pechatni-izdaniya/604-spisanie-kambanka Всички броеве на списание "Камбанка" можете да откриете и прочетете на http://www.sv-atanasii-varna.org/kambanka.php

 Тъй като списанието има ограничен тираж и не може да достигне до повече читатели, се поражда идеята за създаване на детски православен сайт "Камбанка" http://www.kambankabg.com/

 Вестник "Православен глас" се издава веднъж месечно и се разпространява безплатно в храм "Св. Атанасий". Всички броеве на вестника можете да откриете и прочетете на http://www.sv-atanasii-varna.org/pravoslaven_glas.php

 На официалната интернет страница на храма: http://www.sv-atanasii-varna.org/ можете да откриете допълнителна информация за храма, неговата история, енорийския живот, печатните издания и инициативите, които се провеждат в него.

Адрес на храм "Св. Атанасий": гр. Варна, ул.”Граф Игнатиев” №19

         

 

Нагоре