Начало arrow Храмове arrow Варна arrow Православен храм "Свети Архангел Михаил"
29 май 2016  
Меню
Начало
За епархията
История
Митрополити
Духовна просвета
Храмове
Печатни издания
Новини
Изявления
Документи
Търсене
Книга за гости
Календар
Карта на сайта
Файлов архив
Връзки
Контакти
Партньори
Component ArtBanners not installed.
Благотворителност


 

Православен храм "Свети Архангел Михаил" Печат Е-мейл


До отварянето на храма "Св. Архангел Михаил", богослужение на славянски език се извършвало само в черквата "Св. великомъченик Георги". По искане на тогавашния вицеконсул на града Александър Рачински гръцкият митрополит дал съгласие службите в тази черква да бъдат на славянски език.

KамбанарияПрез 1860 г. тази привилегия била отнета, тъй като на 3 април същата година Иларион Макариополски прогласил в Цариград отделянето на Българската църква от Цариградската патриаршия. 
 
Владишки престол След забраната за славянска реч в храма "Св. великомъченик Георги" се създава училищна община, чиято задача е построяването на българско училище и черква. Училището било отворено на 25 юли 1862 г. Оставало да се открие и православния храм. Първоначалната идея била черквата да носи името на светите братя Кирил и Методий. Историята разказва, че още през Иконостас1865 г. е взето решение долният етаж на построеното вече училище да бъде приспособен за църковен храм. Това обяснява и нарушението на канона - храмът не е обърнат на изток. Принадлежности, необходими за църковното служение, били докарани от черквата в село Николаевка през нощта срещу 14 февруари от иконом Константин Дъновски. През деня на Сирни заговезни била отслужена и първата литургия в новата черква носеща името на "Св. Архангел Михаил". Според историческите данни на службата се стекли много хора не само от града, но и от близките села.

Църковен музей-експонати

Дълго време в сградата на храма се помещаваше Икона на БогородицаМузеят на Възраждането. От май 2002 сградата и двора бяха върнати на Църквата. Днес в помещенията на "Св. Архангел Михаил" се развива сериозна дейност. Разкрит е душепопечителски център за обгрижване на наркозависими, провеждат се катехизаторски беседи, курсове по иконопис и църковно пеене, подготвят се няколко печатни издания с благословията на варненския митрополит.

Към "Варненски храмове"...

 
< Предишна   Следваща >

 
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.