Начало Храмове Варна Православен храм "Свети Архангел Михаил"
06 октомври 2015  
Меню
Начало
За епархията
История
Митрополити
Духовна просвета
Храмове
Печатни издания
Новини
Изявления
Документи
Търсене
Книга за гости
Календар
Карта на сайта
Файлов архив
Връзки
Контакти
Партньори
Официален сайт на БПЦ

Pravoslavieto.com

Символ на вярата

Спаси, дари на...
Благотворителност


 

Православен храм "Свети Архангел Михаил" Печат Е-мейл


До отварянето на храма "Св. Архангел Михаил", богослужение на славянски език се извършвало само в черквата "Св. великомъченик Георги". По искане на тогавашния вицеконсул на града Александър Рачински гръцкият митрополит дал съгласие службите в тази черква да бъдат на славянски език.

KамбанарияПрез 1860 г. тази привилегия била отнета, тъй като на 3 април същата година Иларион Макариополски прогласил в Цариград отделянето на Българската църква от Цариградската патриаршия. 
 
Владишки престол След забраната за славянска реч в храма "Св. великомъченик Георги" се създава училищна община, чиято задача е построяването на българско училище и черква. Училището било отворено на 25 юли 1862 г. Оставало да се открие и православния храм. Първоначалната идея била черквата да носи името на светите братя Кирил и Методий. Историята разказва, че още през Иконостас1865 г. е взето решение долният етаж на построеното вече училище да бъде приспособен за църковен храм. Това обяснява и нарушението на канона - храмът не е обърнат на изток. Принадлежности, необходими за църковното служение, били докарани от черквата в село Николаевка през нощта срещу 14 февруари от иконом Константин Дъновски. През деня на Сирни заговезни била отслужена и първата литургия в новата черква носеща името на "Св. Архангел Михаил". Според историческите данни на службата се стекли много хора не само от града, но и от близките села.

Църковен музей-експонати

Дълго време в сградата на храма се помещаваше Икона на БогородицаМузеят на Възраждането. От май 2002 сградата и двора бяха върнати на Църквата. Днес в помещенията на "Св. Архангел Михаил" се развива сериозна дейност. Разкрит е душепопечителски център за обгрижване на наркозависими, провеждат се катехизаторски беседи, курсове по иконопис и църковно пеене, подготвят се няколко печатни издания с благословията на варненския митрополит.

Към "Варненски храмове"...

 
< Предишна   Следваща >
октомври 2015 ноември 2015
Не По Вт Ср Че Пе Съ
Week 40 1 2 3
Week 41 4 5 6 7 8 9 10
Week 42 11 12 13 14 15 16 17
Week 43 18 19 20 21 22 23 24
Week 44 25 26 27 28 29 30 31

 
(C) 2006 пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.