Варненският и Великопреславски митрополит Кирил (в мире - Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954 г. в с. Царев брод, Варненско. Той е най-малкият от петте деца на Петър и Иванка Ковачеви. След кончината на съпруга си, Иванка приема монашество с името Ирина.

 Бъдещият архиерей израства и учи в първопрестолния град Плиска и през 1968 г. постъпва в Софийската духовна семинария. На 21 юли 1972 г. приема монашеско пострижение с името Кирил от Старозагорския митрополит Панкратий под духовното старчество на Браницкия епископ Герасим, ректор на Софийската духовна семинария. На 17 декември 1972 г. в семинарския храм "Св. Климент Охридски" е ръкоположен в йеродяконски чин, а на 14 ноември 1976 г. е ръкоположен за йеромонах от духовния си старец.

 След завършването на средното си богословско образование през 1974 г. е изпратен в Рилската св. обител. В последствие е изпратен на езикова специализация в Гърция, а от есента на 1977 г. е студент в Богословския факултет на Атинския университет, където следва до 1979 г.

 В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската св. Митрополия и е възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия. Защитава дисертация на тема "Участието на руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през ХІХ в.", за което получава научната степен "кандидат на богословието", което днес се равнява на "доктор на богословието". До 1 септември 1986 г. е Представител на българската Патриаршия при Московската и Всерусийската Патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. Обител.

 От декември 1987 г. е назначен за Главен секретар на Св. Синод. На 26 юни 1988 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Стобийски".

 За Варненски и Преславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. По решение на Четвъртия църковно-народен събор, проведен от 2 до 4 юли 1997 г., той се титулува Варненски и Великопреславски митрополит.

 По предложение на Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, въз основа на дисертацията му в Московската Духовна Академия и издадената книга, към традиционния текст в Св. Литургия на Великия вход: "Блаженнопочившаго Освободителя нашего Императора Александра Николаевича, всех православных вождей и воинов, падших на поли брани" да се добави "вся архиереи, иереи, монахи и монахини и вся православныя християны, подвизавшихся за веру и освобождения нашего", "да помянет Господь Бог во Царствии Своем", което включва преди всичко руски и български духовници и миряни, които без да участвуват пряко във войната, са допринесли всеки с каквото е могъл за освобождението на България. Защото много свидни жертви е дал българският и руският народ, но не можем да не помним и мнозината, които не са загинали, но са дали своя принос, за да я има и днес България.

 След кончината на приснопаметния патриарх Максим на 6 ноември 2012 г., митрополит Кирил е избран за Наместник-председател на Св. Синод до провеждането на Патриаршеския църковен избирателен събор на 24 февруари 2013 г.

 На 9 юли 2013 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се престави в Господа.

 За почти четвъртвековния период на митрополитското си служение покойният архиерей се потруди усърдно на Христовата нива, оставайки верен разпоредник „на тайните Божии" (1Кор. 4:1) и ревностен свидетел на евангелската истина.

 С неговото дейно управление в диоцеза на поверената му от Бога епархия са възстановени пет манастира, новопостроени са два, въздигнати са около 60 нови храма и параклиси, възстановени - около 30, обновени - около 20. Във всяка духовна околия на Варненска и Великопреславска епархия функционира социална кухня, а към всеки по-голям храм в градовете има неделно училище за деца. Изнасят се беседи за възрастни, сформират се християнски братства и младежки групи. В епархията е създаден център за духовно обгрижване на наркозависими и за връщането им в обществото.

 С благословението на покойния митрополит от 1998 г. до сега всяка година през месец септември във Варна се провежда международният православен форум „Седмица на православната книга". Самият митрополит Кирил е активен участник в него, както и в други международни богословски научни конференции и семинари. Автор е на много статии и доклади, публикувани в български и чужди православни издания, както и на няколко книги.

         

 

Нагоре