С камбанен звън бе дадено началото на тържествата в храм „Св. Атанасий“ – Варна. Старата митрополитска църква, посветена на св. Атанасий Александрийски е построена през 1838 г. на мястото на изгорелия две години по-рано древен храм. Божият дом има богата, почти двувековна история и значимо духовно наследство. Действеността на църковния живот издига храма, като твърдина на православния дух във Варненска и Великопреславска епархия.

Прочети още...

Слово за св. Атанасий Александрийски от иконом Дончо Александров

 Вероятно си спомняте как еврейският народ странстваше в пустинята. И Бог не го изоставяше. Пращаше различни знамения, чрез които проявяваше грижата Си за него. Свещеното Писание ни разказва как нощно време ангел Господен е приемал формата на огнен стълб, за да осветява пътя на евреите в тъмнината, та да не се объркат.

Прочети още...

 През тази година се навършват сто и осемдесет години от построяването на храм „Св. Атанасий” във Варна. По този повод и в чест на храмовия празник на 17 януари (сряда) 2018 г., от 17:00 часа ще се отслужи вечерня (вечерна служба) с петохлебие.

Прочети още...

 На 13 януари 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Архиерейска света Литургия в храм „Св. вмчк. Димитър Солунски” - гр. Генерал Тошево.

Прочети още...

 На 12 януари 2018 г. се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските сили на Република България. По този повод, в големия салон на Щаба, бе организиран прием, на който присъстваха Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, г-н Иван Портних - кмет на Община Варна, г-н Илиян Карагьозов - заместник областен управител на Област Варна, адмирали, офицери, старшини, матроси, цивилни служители и гости.

Прочети още...

         

 

Нагоре