На 20 октомври 2019 г. в новопазарското село Стан Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславки митрополит Йоан освети чрез полагане на свети антиминс с вградена частица от мощите на свети мъчник Трифон новопостроения храм, посветен на светия великомъченик Димитър Солунски.

 От ранна утрин жителите на селото се бяха събрали при новия Божи дом, участвайки в отслужването на първата света Литургия, както и в предхождащия я чин на освещаване на храм. Всички се включиха в литията около храма, когато със светена вода бяха поръсени и външните му стени.

Прочети още...

 На 19 октомври 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Божествена света Литургия на храмовия празник на храм "Свети Йоан Рилски", град Търговище. По време на празничното богослужение бе извършено и Тайнството Ръкоположение, на което митрополит Йоан ръкоположи Венцислав Георгиев за дякон.

 С Архиерея съслужиха ставрофорен иконом Славчо Проданов - архиерейски наместник на Търковищка духовна околия и председател на храма, ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник, протойереите Бисер Христов, Живко Георгиев, Антоний Андонов и Анатоли Тодоров и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

Прочети още...

 На 6 октомври 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Божествена света Литургия в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично". В съслужение с него бе храмовото духовенство в лицето на председателя на храма ставрофорен иконом Димитър Стоев, протойереите Йордан Найденов, Георги Великов и Стефан Николов и митрополитския дякон Любомир Георгиев.

 Стотици варненци и гости на града съучастваха молитвено в богослужбата и чуха пороповедта на митрополит Йоан, произнесена след прочитането на евангелския текст, посветен на 3 Неделя след Неделя подир Въздвижение - (Лк 7:11-16). Архиереят разясни евангелския откъс и силното му значение за новозаветния човек, който е освободен от оковите на страха от смъртта чрез Христовото Възкресение.

Прочети още...

 На 5 октомври 2019 г. в "Юнашки салон" бе поставено началото на двудневната образователно-информационна кампания, организирана от сдружение "Отвори очи" със съдействието на Община Варна, Дирекция "Превенции" и Варненска и Великопреславска света митрополия. Кампанията се провежда за шеста поредна година, а надсловът тази година е: "Православните семейни ценности срещу новите дроги".

 Сред лекторите са представители на висши учебни заведения, психолози, лекари, специалисти, които са тясно свързани с изследване многообразието на наркотичните вещества, тяхното влияние върху човека и причините, подтикващи все по-млади човеци да ги употребяват.

Прочети още...

 На 5 (събота) и 6 (неделя) октомври стартира новата учебна година за неделното училище и школите по изкуства в храм "Св. Атанасий". Официалното откриване ще е в неделя, след светата литургия, с водосвет и молитва за учащите се. Занимания по пеене, изобразително изкуство, актьорско майсторство, вероучение и иконопис се предлагат за деца, имащи интереси в тези области. Водят се от специалисти и са безплатни. Графикът е следния:

 Детски хор "Ангели" - репетиции се провеждат всяка събота от 10.00 до 11.30 ч. Възрастовата група е от 6 до 12 години. Диригент и ръководител на хора е Евгения Григорова.

Прочети още...

         

 

Нагоре