На 14 януари 2021 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в поднасянето на венци и цветя пред паметника на граф Николай Игнатиев, намиращ се в Градската градина между Драматичен театър "Ст. Бъчваров" и филиала на театъра във Варна.

 Пред паметника на граф Игнатиев бяха положени венци от името на Варненска и Великопреславска св. митрополия, Община Варна, Областната управа, Генералното Консулство на Руската Федерация в гр. Варна.

Прочети още...

 Светата Литургия започна рано сутринта в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" на 6 януари 2021 г., давайки основата на тържествата посветени на християнския празник Богоявление (Йордановден). Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави богослужбата в съслужение с духовенството при храма.

 Храмът бе изпълнен от дошлите християни, за да съучастват в един от най-древните християнски празници. Прозвучаха апостолкото (Тит. 2:11-14; 3:4-7) и евангелското (Мт 3:13-17) четива, посветени на празника. В катедралния храм бе отслужен Велик Богоявленски водосвет веднага след края на светата Литургия.

Прочети още...

 С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 6 януари 2021 г. - Йордановден, светата Литургия в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" е с начален час от 8:00 ч.

 Великият Богоявленски водосвет ще бъде отслужен в храма веднага след светата Литургия.

 В 12:00 часа на Първа буна (Буна 1) Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ще потопи кръста в морето и ще освети всемирните води.

 Храм „Св. Атанасий“ - Варна започва новата 2021 година с напълно обновен уебсайт. Онлайн страницата запазва стария си, добре познат адрес - www.sv-atanasii-varna.org, но е с изцяло нов дизайн и подредба.

 В уебсайта ще можете да следите най-новите събития и инициативи в храма, информация за милосърдната дейност и поклонническите пътувания на енорията.

 Всяка неделна проповед, изнесена в църквата „Св. Атанасий“ е достъпна за изслушване и онлайн. А на сайта ще откриете и множество авторски и преводни четива на духовни теми в секциите Благовестие и Пастирско слово.

Прочети още...

 На 1 януари 2021 година Православната църква чества празника Обрезание Господне и паметта на свети Василий Велики, света Емилия и свети мъченик Василий Анкирски. След посрещането на Архиерея започна светата Василиева Литургия, която бе възглавена от него в съслужение с духовниците при Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" с председател ставрофорен иконом Димитър Стоев - духовен надзорник на Варненска и Великопреславска епархия.

 Празничният ден започна с утреня, песенно украсена с източноцърковно пение от клиросните певци Александър Александров и Тодор Даков. Светата Литургия бе украсена от хоровото пеене на Мъжкия хор при храма с диригент Валентин Кубратов. В богослужбата съучастваха молитвено множество християни, които чуха откъси от посланието на свети апостол Павел до Колосяни (2:8-12) и евангелското четиво (Лк 2:20-21, 40-52), посветени на празника.

Прочети още...

         

 

Нагоре