На 9 юли 2018 г. бе открита и осветена представителната сграда на Конфедерацията на независимите синдикати в България - Регионален съвет Варна, намираща се на улица "Никола Кънев". В сградата бе отслужен водосвет от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с протосингела на Варненска и Великопреславска света митрополия ставрофорен иконом Димитър Стоев и митрополитския дякон Любомир Георгиев - секретар при митрополията. Богослужението бе песенно украсено от мъжкия хор при Катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Валентин Кубратов.

Прочети още...

 На 7 юли 2018 г. в Митрополитската катедрала "Успение Богородично" бяха отслужени Заупокойна света Литургия и панихида от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с духовници от епархията. На 9 юли тази година се изпълват 5 години от смъртта на блаженопочиналия кириарх на Варненската и Великопреславска епархия митрополит Кирил (1954-2013). Според чина на светата Църква, която позволява годишнините от смъртта на даден човек да бъдат отслужени в съботата преди деня на упокоението му и с благословението на митрополит Йоан, богослуженията бяха отслужени днес - съботния ден, посветен на починалите. Днес честваме и паметта на света великомъченица Неделя.

Прочети още...

 На 7 юли 2018 г. (събота) от 9:00 ч. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи Заупокойна св. Литургия в катедрален храм “Успение Богородично” - Варна в съслужение с храмовото духовенство и свещеници от епархията, след което в храма ще бъде извършена панихида. На гроба на приснопаметния митрополит Кирил, на централния гробищен парк в града, ще бъде отслужена заупокойна молитва (трисагий).

Прочети още...

 На 2 юли 2018 г. се проведе тържествена церемония по зажънване на ръжта по проекта "Хляб на мира" в землището на град Генерал Тошево, област Добрич. С водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, започна церемонията на тазгодишното ръжено поле, домакин на което е "Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006" с председател Стелиян Стоянов. Сред присъстващите бяха зам.-министърът на земеделието, храните и горите г-н Атанас Добрев, г-н Красимир Николов - заместник обласетен управител на Област Добрич, кметове и представители на зърнопроизводителите в България.

Прочети още...

 На 1 юли 2018 г., 5 Неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Негово Високопреосвещенство Елистинският и Калмицки архиепископ Юстиниан отслужиха света Литургия в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично". Заедно с тях съслужиха протосингелът на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на храма-домакин ставрофорен иконом Димитър Стоев, ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник, храмовото духовенство и придружаващите архиепископа. Молитвено участие в богослужбата взеха множество християни.

Прочети още...

         

 

Нагоре