На 21 ноември 2020 г. в Катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с протойерей Стефан Николов и дякон Венцислав Георгиев. Богослужението бе украсено от мъжкия хор при храма с диригент Валентин Кубратов и клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров.

 На този ден православният свят чества един от трите големи Богородични празници – Въведение Богородично. С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. се чества и като Ден на православното християнско семейство и на православната християнска учаща се младеж.

Прочети още...

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ОТЦИ, МОНАСИ, МОНАХИНИ, БРАТЯ И СЕСТРИ ОТ ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА ЕПАРХИЯ,

 Днес светата Църква отбелязва паметта на св. Йоан Златоуст – любим светец, за когото си спомняме всеки ден, когато отслужваме съставената от него св. Литургия.

Прочети още...

 На 6 ноември се навършват осем години от кончината на блаженопочиналия Български патриарх Максим. По този повод в съборния храм на Троянската света обител, където е гробът на първойерарха, бе отслужена заупокойна св. Литургия. В произнесеното слово за приснопаметния Български Патриарх Максим прозвуча:

Прочети още...

 На 1 ноември 2020 г., когато Православната църква чества паметта на светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян, във варненския Катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена Архиерейска света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с храмовото духовенство.

 По време на светата Литургия Архиереят произнесе заупокойна ектения в памет на приснопаметния Черногорско-Приморски митрополит Амфилохий.

Прочети още...

 На 29.10.2020 г. Негово Високопреосвещенство направи оглед на строително-монтажните дейности по покрива и куполите на Катедралния храм "Успение Богородично". Ремонтните дейности включват също и обновяване на каменните корнизи. Подобен мащабен ремонт на цялото покривно пространство е изключително належащ, за да спре просмукването на дъждовна вода в стените на храма и унищожаването на красивите стенописи. Строително-монтажните дейности включават пълен ремонт на покрива и ламаринените обшивки, както и ремонт и позлата на петте купола и кубето на камбанарията. За всеки купол се изгражда уникално скеле с внушителни размери.

Прочети още...

         

 

Нагоре