На 14 септември (Въздвижение на Св. Кръст Господен) Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в митрополитския-катедрален храм "Успение Богородично", град Варна. В празничното богослужение взеха участие ст.ик. Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, ик. Пламен Коларов, протодякон Николай Платонов, който е наш гост от Богоявленския (Елоховский) събор в Москва и дякон Любомир Георгиев.

Прочети още...

Автор: Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

 В съзвучие с водещата тема на тазгодишното деветнадесето издание на Седмицата на православната книга нашият заключителен доклад пред вас днес ще бъде посветен тъкмо на темата „Църквата и младите”. В него ще опитаме вкратце да очертаем главните насоки и акценти, които – по наше виждане и преценка – духовенството ни, а и всички ние следва да имаме предвид в пастирската си работа сред младежта. Дейност, която, разбира се, има и своите безспорни успехи, – не само в нашата Варненска и Великопреславска епархия, но и в цялата ни Църква, – но и която сме длъжни още повече да активизираме, тъй като има още много какво да се желае. И така, кое е онова, което се налага да си кажем всички ние днес по отношение на работата на Църквата ни с младите хора?

Прочети още...

 Новата академична учебна година в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” бе открита днес с водосвет, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Архиереят поздрави всички преподаватели и студенти и изтъкна голямото значение на хората, които носят вярата в себе си. На тържественото събитие присъстваха духовници от град Шумен: ст.ик. Димитър Николов, архиерейски наместник в град Шумен и ик. Красимир Капитанов.

Прочети още...

 На 10 септември (неделя) в катедралния храм "Успение Богородично" в град Варна беше отслужена съборна архиерейска света Литургия от Техни Високопреосвещенства Неврокопския мирополит Серафим, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския мирополит Григорий. Във възкресното богослужение взеха участие Негово Високопреподобие архимадрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, ст.ик. Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на църковното настоятелство при катедрален храм "Успение Богородично" гр. Варна, духовници от епархията и гости на Седмицата на православната книга.

Прочети още...

 Днес беше последният ден от Седмицата на православната книга, по отношение на програма по представяне на книжни издания. В утрешният неделен ден от 9:00 ще бъда отслужена света Божествена Литургия, с която ще приключи православния форум.

Прочети още...

         

† Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

 

Нагоре