На 2 юли 2018 г. се проведе тържествена церемония по зажънване на ръжта по проекта "Хляб на мира" в землището на град Генерал Тошево, област Добрич. С водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, започна церемонията на тазгодишното ръжено поле, домакин на което е "Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006" с председател Стелиян Стоянов. Сред присъстващите бяха зам.-министърът на земеделието, храните и горите г-н Атанас Добрев, г-н Красимир Николов - заместник обласетен управител на Област Добрич, кметове и представители на зърнопроизводителите в България.

 Митрополит Йоан произнесе слово в края на водосвета и благопожела успешна реколта. Той поръси със светена вода всички присъстващи, машините и нивата. Богослужението завърши с многолетствие. Слово произнесоха и г-н Атанас Добрев и г-н Красимир Николов. След това церемонията продължи с фолклорна програма.

 Проектът "Хляб на мира" стартира през 2013 г., когато в 12 страни от Централна и Източна Европа бе засята ръж с идеята чрез замесването на хляб от получената реколта да бъде символично отбелязана 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Разрушаването на Берлинската стена олицетворява премахването на политическите и икономическите граници, както и преодоляване на разделението на континента. Отпадането на границите между държавите и разширяването на ЕС на изток води до най-голямото постижение на Съюза – запазването на мира. Реколтата от ръж, заедно с тези от останалите 11 партньорски държави, ще бъде изпратена и използвана за приготвянето на тазгодишния "хляб на мира" на международната конференция "Мир и земеделие" през м. септември 2018 г.[1]

[1] http://abz2000.com/bart/tyrzhestvena-ceremoniiq-po-zazhynvane-na-ryzhta-po-proekta-hliqb-na-mira-

         

 

Нагоре