На 8 февруари 2016 г. в парка на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” се състоя църковен ритуал по полагането на основен камък и първа копка на храм „Св. Николай”. Водосветът беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, протоиерей Георги Великов, протоиерей Живко Георгиев, свещеник Стефан Николов и дякон Людмил Георгиев.

 Ритуалът уважиха г-н Стоян Пасев – областен управител на Варненска област, г-н Тодор Иванов – зам.-кмет на Варна, комодор Коста Андреев – заместник-командир на ВМС, членове на държавни и частни учреждения, представители на морския бизнес, възпитаници на Морското училище, преподаватели, журналисти, граждани.

 В мраморна урна на мястото, където ще се изгради храмът, бе положено каменно блокче от първата сграда на Морското училище в гр. Русе и копие от "Владишката благословия", с положени върху нея подписи на членовете на църковното настоятелство. Митрополит Йоан положи в урната и християнски кръст, осветен в Йерусалим.

 Негово Високопреосвещенство благодари на комодор Андреев и на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” за приноса им при реализирането на идеята за изграждане на храм на името на свети Николай.

 След края на водосвета капитан I ранг проф. д.в.н Боян Медникаров връчи грамоти на дарителите, подпомогнали построяването на храма.

         

 

Нагоре