На 10 септември 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри XX-то издание на Седмицата на православната книга, която се провежда под надслов „1125 години от Преславския събор“. В своето встъпително слово митрополит Йоан приветства всички гости и заяви:

"През настоящата година изданието на нашия форум е обвързано с паметта ни за едно от най-важните събития от живота на Православната ни църква: 1125-годишнината от свикването и провеждането на Преславския събор – Първия църковно-народен събор на новоучредената Българска църква, благодарение на решенията на който Църквата ни получава възможността да проповядва Христовото Евангелие и да разпръсва лъчите на Христовата светлина на разбираем за своите чеда език, а християнството се утвърждава окончателно като осъзната вероизповед и цялостен светоглед на нашия народ.

Това е и причината същинската работа на Седмицата на православната книга тази година да бъде събрана в по-малко от обичайното дни, за да може започващата седмица да завърши с тържествените чествания на проведения в 893 г. Преславски събор, които нашата света Варненска и Великопреславска митрополия организира и които с Божията помощ ще се проведат тази неделя, 16 септември, в град Велики Преслав."

 Доц. д-р Тодор Тодоров от Шуменския университет изнесе доклад на тема: "Преславският събор от 893 година - историческа равносметка след единадесет века".

 Във встъпителната вечер беше представена книгата - „Посланието на Цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”, издадена от Варненска и Великопреславска света митрополия.

 Архимандрит Василий - протосингел на Софийска света митрополия огласи благослова на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски.

 В края на вечерната среща Анула Христова представи книгата "Един живот изпълнен с чудеса - житие и молебен канон на св. мъченик Неофит", издание на Синодалното издателство на Българската православна църква.

 Представянето на книги, беседи и срещи с автори ще продължат всяка вечер от 18:00 ч. до 13 септември (четвъртък) в зала „Пленарна“ на Община Варна. Книжовният форум ще бъде закрит на 14 септември (Кръстовден), когато ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия във Варненския катедрален храм.

         

 

Нагоре