На 1 ноември 2018 г. - Ден на народните будители, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, общественици, официални лица, военни, ученици, жители и гости на град Варна поднесоха венци и цветя пред паметника на свети Паисий Хилендарски, будител български, намиращ се в Алеята на Възраждането на Морската градина.

 Първи ноември е определен за "празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България" с окръжно на Министерството на народното просвещение на 28 юли 1922 г. От 1945 г. празникът е отменен до 28 октомври 1992 г., когато е възобновен със Закона за допълнение на Кодекса на труда. Сред множеството българи, допринесли за развитието на България, са и варненските местни и епархийски народни будители: свети преподобномъченик Прокопий Варненски, свети мъченик Райко Шуменски, свети мъченик Йоан Омурташки, Варненски и Преславски митрополит Симеон и други.

 След встъпителните слова Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи молебен в съслужение с протосингела на Варненска и Великопреславска света митрополия ставрофорен иконом Димитър Стоев. Молебенът бе песенно украсен от мъжкия хор при Катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Валентин Кубратов.

 В словото си Архиереят поздрави всички ученици, учители, родители, хората на библиотечното дело, читалищните дейци, представителите на словото, представителите на изкуствата и всички труженици на духа. Той заяви: „Ние си даваме сметка през погледа на светата Църква, че въплъщението на Бог Слово и Неговата проповед в света промени коренно историята. Затова един голям учен щеше да каже, че християнството е религия на историци и че свещените книги на християните са исторически, а техните богослужения са пресъздаване и възпоменаване на отделните исторически моменти от земния живот на Господ Иисус Христос, от живота на светата Църква и от живота на светиите. Застанали пред паметника на преподобния Паисий Хилендарски, ние разбираме, че това, което той направи, не е само един проблясък към приноса на възраждането за подем, който да утвърди нашето национално самосъзнание, но и че "История славянобългарска" се явява една концепция, една програма, която почива на дълбоко християнска основа. Преподобният отец ни каза, че е добре да познаваме деянията на бащите си, че е добре да познаваме историята на другите племена и да познаваме нашия език, за да не бъдем осмивани и укорявани от другите племена“.

 „В днешно време ние трябва да покажем на всеки един човек добрия пример, защото днес има много идоли, които са поставени на висок пиедестал - парите и всякакви средства за тяхното доставяне и осигуряване, човешкото тяло с абсолютната грижа за него във всякаква степен. Няма по-голям съвременен идол от човешкото тяло, което е поставено най-високо“, отбеляза Негово Високопреосвещенство. Той допълни, че този ден е ден на нашата памет, в който не само да погледнем към миналото и в който да гледаме напред към бъдещето, което още не е дошло, но най-вече поглед в нашето настояще - в този ден, в този миг, в този час, който няма да се повтори, но който ще гради онова, което има да дойде.

Изготвил: Георги Великов

         

 

Нагоре