На 21 ноември 2018 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, протойерей Йордан Найденов, административен секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, отслужи света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично" в деня, когато честваме един от великите Богородични празници - Въведение Богородично.

 Празникът води своето начало към VII в. на Изток и заедно с празниците Рождество Богородично и Успение Богородично се чества като Господските празници, с предпразненство и следпразненство. Той има един предпразненствен ден (20 ноември) и следпразненство до 25 ноември, когато се отдава.[1]

 Протойерей Йордан Найденов произнесе проповед пред множеството присъстващи християни, в която заяви, че ние всяка година възпоменаваме тържественото въвеждане на Божията Майка в Йерусалимския храм. „Този ден, по инициатива на свещенството, бе избран още през 1922 година за празник на християнските деца. Този празник ни е събрал днес. Ние искаме децата да се въвеждат в храма. Да се възпитават в Господа. Да се приближават до Христа. Да живеят по Христовия закон“, каза отецът. Той отбеляза, че в детската душа са посети семената на доброто, че там са в зачатък добродетелите и че трябва да се направлява растението. В храма само има условия, които възрастват тия добродетели. Отец Йордан разказа за една неграмотна жена, която ходила постоянно на църква. Тя била запитана за това какво чува в храма и какво разбира от чутото, а тя им отговорила, че не знае, защото е неграмотна, но че чувствала, че става по-добра. На душата ѝ ставало по-леко, сърцето ѝ ставало по-чисто. Вижте това платно. - казала жената на питащите я - Аз го потапям във водата и го простирам на слънцето. И то става все по-бяло. Кога и как става това, аз не виждам. Моя работа е само да го потапям във водата и да го излагам на лъчите на слънцето.

 „Така е и с детската душа. Така е и с всяка човешка душа. Нашата грижа е да я излагаме на влиянието на Словото Божие. Да водим децата в храма. Живата вода на словото ще наквасва и измива, а слънцето на правдата ще нагрява и духовният живот неусетно ще расте, за да даде своя плод във вяра, благочестие, послушание, мир, любов, милосърдие“, отблеляза протойерей Йордан и допълни: „Основата се полага в детските години. Искаме ли нашите деца да израстнат добри, послушни, милостиви, благочестиви, нека положим тази здрава основа, за да дочакаме слънцето да изгрее по-светло над нас и над главите на нашите деца“.

[1] Чифлянов, протопр. проф. Б. София, 2008 г., стр. 98-99.

Изготвил: Георги Великов

         

 

Нагоре