На 5 януари 2019 г., в навечерието на най-древния неподвижен Господски празник - Богоявление, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Златоустова света Литургия в храм "Свети апостоли Петър и Павел" в град Велики Преслав. Заедно с Архиерея съслужиха иконом Николай Николов - председател на църковното настоятелство при храма, ставрофорен иконом Неделчо Чанков, йеромонах Константин Вергов и свещеник Пламен Марчев.

 На светата богослужба, песенно украсена от сборна група с диригент Тодор Тодоров, присъстваха множество жители на града, сред които бе и д-р Александър Александров - кмет на Община Велики Преслав.

 Митрополит Йоан поздрави всички с настъпилото новолетие и им благопожела здраве и успех в начинанията. Той отбеляза, че 5 януари е един от трите предпразнични дни преди празника Богоявление. Архиереят заяви, че както на шести, така и на пети януари се отслужва Велик Водосвет.

 Негово Високопреосвещенство обърна внимание на подготовката, през която в древност са преминавали желаещите да станат част от Христовата Църква, която е продължава три години и повече. Оглашениете са се готвели преди да пристъпят към Тайнството Кръщение, напълно осъзнавайки и разбирайки към какво пристъпват.

Изготвил; Георги Великов

         

 

Нагоре