На 8 май 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан присъства на празничното отбелязване на Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, който води началото си от 1953 г. През 2019 година се навършват и 141 години от създаването на Българския Червен кръст. Събитието се проведе в Арт салона на Радио Варна, където г-н Илия Раев, председател на Областния съвет на БЧК във Варна, връчи червенокръстки отличия на заслужили деятели, доброволци и партньори на Червения кръст от град Варна и областта.

 Господин Раев заяви, че в световен план 190 национални дружества честват Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Председателят допълни, че „Българският Червен кръст има 140-годишна история като е взел достойно място в цялото червенокръстко движение с утвърдена политика за развитие на доброволчеството, дългогодишни традиции, привличането, мотивирането, обучението и насърчаването на доброволци“.

 Сред присъстващите бяха представители на областна и общинска администрация, на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Варна, директорите на дирекции към Община Варна, зам.-кметове и други официални лица.

 Негово Високопреосвещенство се обърна към присъстващите с думите: „Намираме се в едно прекрасно време от годината, в светлината на Христовото Възкресение, което всъщност четиридесет дни ни свидетелства Самият Възкръснал Спасител и поздравът, който е издревен - "Христос Воскресе!". В тези благодатни дни и в този ден осми на месец май пък е едно уникално съчетание на паметта на светия апостол и евангелист Йоан Богослов, апостола на любовта“. Архиереят отбеляза, че този ден е добър повод да си спомним за нашите предци, навършвайки се 141 години от създаването на Българския Червен кръст.

 Варненският и Великопреславски митрополит благодари на г-н Раев за поканата и се обърна към младите човеци с приветствие, заявявайки, че имат прекрасната възможност да се украсят със знака на Честния Кръст, който говори много и който свидетелства за кръстната жертва на Спасителя Христос, Който каза, че да нахраниш гладен, да напоиш жаден, да посетиш болен, да споходиш в тъмница и на легло, е нещо благородно и "доколкото сте го сторили - казва Спасителят - Мене сте го сторили; доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя" (ср. Мт 25:31-40). Митрополит Йоан поздрави всички с благопожелание да се радваме и да бъдем добри човеци.

Изготвил: Георги Великов

         

 

Нагоре