На 11 май 2019 г., чествайки паметта на светите равноапостолни братя Методий и Кирил, град Шумен отбелязва своя празник. По този повод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в храм "Свети Три Светители" в съслужение с председателя на храма иконом Красимир Капитанов, протойереите Ивалин Славов и Иван Павлов, свещеник Пламен Марчев и митрополитския дякон Любомир Георгиев.

 Благолепният храм бе песенно украсен от благозвучните църковни песнопения, които бяха изпълнени от сборна група с диригент Тодор Тодоров. Присъстващите християни чуха посветените на деня апостолско (Евр. 13:7-16) и евангелско (Мт 5:14-19) четиво.

 Митрополит Йоан поздрави шуменци с празника и отбеляза, че бидейки в озарението на Христовото Възкресение, на това благодатно, светло и радостно събитие, което промени света, ние честваме паметта на светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий. Архиереят заяви, че времето на свети цар Борис е уникално и че за българина има три велики събития от българската история - създаването на българската държава, покръстването на България и делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Той допълни, че именно днес прозвучаха думите: "Вие сте светлината на света. Не може се укри град, който стои навръх планина. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи. Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец" (Мт 5:14-16).

 Негово Високопреосвещенство благодари на всички, които съучастваха в празничната богослужба и поздрави всички именници. Архиереят благопожела по молитвите на светите братя Бог да ни помага, подкрепя, да ни дава сили благодатни, духовни за пълно осмисляне на онова, което е било и за това, което е най-важното - тези, които са познали вярата да я пазят, тези, които са я позагубили да я възвърнат, а тези, които въобще не са чули за нея да чуят и да влязат в светата православна вяра.

Изготвил: Георги Великов

         

 

Нагоре