На 2 юни 2019 г. се навършват 143 години от смъртта на Христо Ботев. Този ден е спомен и за всички загинали за свободата на България. Поради това пред паметника на Христо Ботев в Морската градина на Варна бе отслужена заупокойна молитва и се проведе военен ритуал с полагане на венци и цветя.

 Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с митрополитския дякон Любомир Георгиев, отслужи заупокойната молитва за всички загинали православни вождове и войни, паднали за освобождението на родината ни и за известния български революционер, поет и публицист. Клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров украсиха песенно чинопоследованието.

 Сред присъстващите бяха представители на областна и общинска администрация, контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили, ректорът на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. д-р на военните науки Боян Медникаров, районните кметове, представители от Народното читалище "Христо Ботев", учители и ученици от основно училище "Христо Ботев", децка градина "Христо Ботев" и други.

 В словото си Варненският и Великопреславски митрополит заяви: „В деня на Ботев и в деня на всички загинали вождове и войни за освобождението на нашата родина е дълг на светата Църква да възнесе молитва към Бога за тяхното упокоение. Намираме се в един особено важен период след Възкресение Христово, когато Господ се яви 11 пъти на Своите ученици, за да ги увери, че е възкръснал от мъртвите. Свети апостол Павел каза към римските християни много паметни думи: "живеем ли - за Господа живеем, умираме ли - за Господа умираме; следователно, живеем ли, или умираме - Господни сме" (Рим. 14:8)“.

 Последва полагане на венци и цветя под музикалния съпровод на Представителния духов оркестър на Военноморските сили с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов.

Изготвил: Георги Великов

         

 

Нагоре