На 25 юни 2019 г. честваме паметта на варненския закрилник свети преподобномъченик Прокопий Варненски. По този повод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично".

 В празничното богослужение съслужиха архимандрит Прокопий Костадинов - епархийски съветник и игумен на манастир "Света Марина", ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник, ставрофорен иконом Димитър Стоев - епархийски надзорник и председател на митрополитската катедрала, протойерей Йордан Найденов, протойерей Ивалин Славов, протойерей Георги Великов - председател на новостроящия се храм "Св. прпмчк Прокопий Варненски", протойерей Стефан Николов, свещеник Марин Тодоров и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

 Сред присъстващите на светата Литургия бяха г-н Иван Портних, кмет на Община Варна и г-н Тодор Балабанов, председател на Общински съвет - Варна. Мъжкият хор при катедралния храм с диригент Валентин Кубратов украси песенно Светата Литургия, а сборна група с диригент Тодор Тодоров - утренята. Днес прозвуча апостолското четиво, посветено на преподобномъченик (II Тим. 1:8-18) и откъс от евангелието според свети апостол и евангелист Марк (8:34-9:1).

 Протойерей Георги Великов произнесе проповед, посветена на свети Прокопий: „Блажени и благословени сме всички ние, обични в Господа братя и сестри, че Бог по Своето човеколюбие и велик промисъл е устроил в нашата епархия, в нашия град да имаме светец покровител. Светец, който като обикновен човек, осъзнал своята немощ, търсил Божията благодат, последвал Христовите думи: "Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мт 10:37), е оставил всичко земно и се посветил на монашеския подвиг - онова служение на Бога, което е съпътствано с изключително много трудности, съблазън, изпитания, друховна и телесна борба, въздържание и подвиг. Този млад човек, който е избрал този нелек кръст за спасение, се е подвизавал в градината на Пресвета Богородица - Света Гора, уповавал се е и е просил нейната молитва и застъпничество. Но бил постигнат от врага на човешкото спасение и паднал до голяма немощ и изкушение, дотам да се отрече от своята вяра“, каза отецът.

 Протойерей Георги отбеляза също, че свети Прокопий се покаял и изпросил Божията милост, застъпничеството на Божията Майка и на всички духовни старци и се подготвил за подвиг. „Скръбта, страданията са чаша, която не отминава никой. В днес прочетеното апостолко четиво ние чухме думите на апостола: "страдам; ала не се срамувам" (II Тим. 1:12), защото и Господ говори: "който се срами от Мене и от думите Ми в тоя прелюбодеен и грешен род, и Син Човечески ще се срами от него, кога дойде в славата на Отца Си със светите Ангели" (Мк 8:38)“ - допълни още той.

 В края на светата Литургия митрополит Йоан произнесе слово, в което обърна внимание на храмостроенето. „Някога свети император Константин Велики стана "Велики", защото даде свобода веднъж на православното изповедание, но даде свобода и на храмостроителството. И светият цар Борис, когато прие Кръщение, напълно осъзна, че трябва да има нови храмове, нови молитвени домове, където да се събира именно тази цялостност и тази цялост, това единство, това единно събрание в светата Църква, за да се свидетелства, че Христос е Бог на земята, че това е вратата небесна, че това е дома за молитва с всичкия вътрешен интериор на един храм.

 Митрополит Йоан отбеляза, че през 2020 година ще се навършват 210 години от мъченическия подвиг на светия преподобномъченик, посечен с меч на 25 юни 1810 г. Негово Високопреосвещенство припомни, че покровителят на свети Прокопий Варненски - свети великомъченик Прокопий, също е завършил земния си подвиг мъченически, бидейки посечен с меч през 303 година. Архиереят изрази своята благодарност към всички, които са спомогнали и спомагат за строежа на новостроящия се храм, посветен на варненския закрилник и поздрави всички именици.

Изготвил: Георги Великов

         

 

Нагоре