На 29 юни, когато честваме празника на св. първовърховни апостоли Петър и Павел Варненският и Великопреславски митрополит Йоан връчи дипломите на завършващите семинаристи от випуск 2019 г.

 Тази учебна година завършват 13 ученици от редовния петгодишен курс на обучение и 9 курсисти от двугодишния паралелен курс.

 За празника митроплит Йоан възглави божествената св. Литургия в съслужение с ректора архимандрит Пахомий, заместник-ректора йеромонах Мелетий, ефимерия свещ. Козма Поповски и дякон Слави Спасов.

 В словото си митрополит Йоан благодари на ректора, преподавателите и възпитателите за положените усилия през годините за обучението на семинаристите.

 Във връзка с празника Негово Високопреосвещенство отбеляза, че днешният ден е свързан с апостолството, с пратеничеството на апостолите в света, чрез което се е преподала Христовата вяра на целия свят. Без апостолите нямаше да бъде разпространено Светото Евангелие по целия свят. Господ Иисус Христос сам избира хората, които да продължат Христовото учение и има промисъл за Светата Църква и днес в 21-ви век. Митрополитът допълни още, че светите апостоли Петър и Павел, наречени от Църквата Първовърховни, са светила на вселената и стълбове на Църквата. Той препоръча на семинаристите да продължат образованието си в богословските факултети и да останат близо до светата Църква. На завършващия випуск архиереят напомни, че семинаристите са избрани да благовестят словото Божие по примера на светите апостоли. Но преди всичко тяхната основна отговорност е да бъдат добри човеци. Това става особено важно, когато животът на един семинарист остава завинаги свързан с Христос и Църквата, тъй като това е служението, към което Бог го е призовал.

 В поздравителното си слово ректорът на Семинарията архимандрит Пахомий благодари на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за грижата към учениците и на митрополит Йоан за архипастирската му дейност в Семинарията и за изпълненото поръчение да връчи дипломите на абитуриентите.

 Той пожела на семинаристите винаги да търсят Бога по примера на първовърховните апостоли Петър и Павел. Ректорът поздрави и отличниците на випуск 2019-та, както и курсистите от паралелния курс на Семинарията, които тази година показаха завидни резултати.

Източник: http://sofia-seminaria.org/

Снимки: Емил Добрев

         

 

Нагоре