На 6 юли 2019 г. в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена заупокойна света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варнеския и Великопреславски митрополит Йоан. В съслужение с него бе храмовото духовенство в лицето на председателя на храма ставрофорен иконом Димитър Стоев - епархийски надзорник, протойерей Йордан Найденов, секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия и свещеник Марин Тодоров, както и иконом Владимир Велков, служащ в храм "Свети пророк Илия" и протойерей Живко Георгиев, председател на храм "Света Петка".

 Храмът бе изпълнен от множество християни, които съучастваха в молитвите за приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, упокоил се преди 6 години. Всички в единомислие изповядаха Символа на вярата и молитвата "Отче наш". Светата Литургия бе песенно украсена от мъжкия хор при катедралния храм с диригент Валентин Кубратов. Утринното богослужение бе изпълнено от клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров и от йеромонах Никифор Василев. Сред присъстващите бе и свещеник Михаил Миленков, който се включи в отслужените по-късно панихида в храма и трисагий на гроба на приснопаметния митрополит Кирил, на централния гробищен парк в града. По време на трисагия съслужиха и ставрофорен иконом Петко Минчев - епархийски надзорник, ставрофорен иконом Цветан Флоров, протойерей Георги Великов и свещеник Валентин Панайотов.

 Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан произнесе слово, започвайки с думите: „На девети юли се изпълват шест години от смъртта на блаженнопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, нашият предшественик, но в църковния чин съботата преди тази годишнина най-подобава, като ден за покойните, да бъде извършена заупокойната Литургия, която отслужихме, панихидата и съответно трисагият при гроба на митрополитите“, заяви Архиереят.

 „Животът на един митрополит е низ от сложности, отговорности. Изключително важен в много отношения живот, изпълнен с много различни, от много страни погледнато не само проблеми, но и важни отговорности, които трябва да бъдат разрешени“ - отбеляза митрополит Йоан. Той припомни дългогодишното служение на митрополит Кирил на Българската православна църква.

 Биографията на приснопаметния митрополит Кирил може да прочетете тук: http://www.mitropolia-varna.org/mitropoliti/118-mitropolit-kiril-1954-2013.

 Варненският и Великопреславски митрополит Йоан завърши с думите на свети апостол Павел: "Живеем ли - за Господа живеем, умираме ли - за Господа умираме; следователно, живеем ли, или умираме - Господни сме" (Рим. 14:8). Той отбеляза, че тези думи са искреното въплъщение в живота на митрополит Кирил, както и на приснопаметните митрополити Симеон и Йосиф. Архиереят допълни: „Разбира се, това важи за всеки един християнин, това са думите на свети апостол Павел, които са изречени към римските християни и те ни най-малко нямат оттенък на забрава или помрачение в днешно време, а напротив - това е реалността за вярващия човек. Ние извършихме заупокойната Литургия, извършихме панихидата със съборна молитва Бог да го прости и упокои в селенията на праведните, да му прости волните и неволни прегрешния и да го помилва“, каза Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан.

Изготвил: Георги Великов

         

 

Нагоре