На 17 юли 2019 г., когато честваме паметта на света великомъченица Марина Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина" отбелязва своя патронен празник. На празничното събитие, което се проведе в парка пред южния вход на болницата, бе отслужен молебен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. В богослужението съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - духовен надзорник, протойерей Ясен Шинев, обгрижващ болничния параклис при болницата, посветен на светата великомъченица и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

 Мъжкият църковен хор при Катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Валентин Кубратов украси песенно водосвета. Последва награждаване с почетни грамоти и плакети на отличили се служители, които имат съществен принос за болницата, връчени от проф. д-р Валентин Игнатов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Марина" - Варна. Събитието продължи с програма, в която различни музикални и танцови изпълнители допринесоха за празничното настроение, на което присъстваха медици, служители, пациенти и гости.

 Митрополит Йоан произнесе слово и се обърна към проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна, проф. д-р Валентин Игнатов, проф. д-р Силва Андонова, директор "Лечебно-диагностична дейност", професори, доценти, асистенти, лекари, медицински сестри, студенти и служители и всички присъстващи, казвайки: „Отново света великомъченица Марина ни събира в този ден и в този миг в това представително университетско лечебно заведение“. Архиереят каза, че когато се вгледаме в живота на светиите ние виждаме, че те живеят като че ли три живота. Единият, който е техният исторически път, техният реален живот, когато Господ ги е призовал в дадена историческа епоха. Вторият живот е тяхното житие, словесната икона, направена от житиеписеца им, както в случая света великомъченица Марина. И третият живот е онзи, който е така нареченият посмъртен живот в хилядолетния опит на светата Църква, многовековния опит, ония чудеса и ония събития, които са се случили както в третия век за света Марина, така и до ден днешен.

 Негово Високопреосвещенство благопожела от свое име и от името на ръководството на Варненска и Великопреславска епархия Бог да дарува на всички крепко здраве и сили, както и застъпничеството и подкрепата на света Марина.

Изготвил: Георги Великов

         

 

Нагоре