Няколко дни преди празника Успение Богородично излезе от печат поредният брой на списание „Амвон“. Уводният материал е посветен на Успението на Божията Майка, възхвалена в Празнично слово на архимандрит Ефрем Филотейски.

 За радостта на сърцето ни разказва блаженопочиналият архимандрит Емилиян Ватидис. Близка по тема е статията за щастието в светски и духовен план. В рубриката „Вяра и наука“ са поместени напътствията за борба със стреса на проф. Йоаннис Корнаракис. В „Призив“ е разгледан въпросът със следването на призванието. В едноименната рубрика е представен „Поглед“-ът на ставрофорен иконом Дончо Александров относно проблема с явното осъждане и лепването на етикет на някого, което не е рядкост и в църковните среди. Интересна е и статията на протойерей Андрей Ткачев за неразумното желание за придобиване на земни блага и заробването с дългове. Едеският митрополит Иоил анализира темата за младежта според писанията на св. Йоан Златоуст. Представено е и мнението на Църквата по биоетичните въпроси на изкуственото оплождане. Анализ за отчуждението в семейството, за възпитанието и отглеждането на щастливи деца също присъстват в този брой. Протойерей Ясен Шинев дава някои наставления за възпитанието на децата в посока на спасението на душите им. Четивото „Антихороскоп“ от Виктор Коломиец действа отрезвяващо върху тези, които търсят предсказания за бъдещето си в хороскопите. Особено актуална е темата за живота в обществото на Вирджилиу Георге, в което съвременните средства за информация и социалните мрежи „зомбират“ човешкото съзнание и погубват душата на човека. Увлекателен е разказът за хаджилъка на някогашните българи на Валерий Андонов. Може ли да си християнин и да не четеш Евангелието всеки ден? – с този въпрос ни провокира архимандрит Кирил Павлов. Темата за благодарението на Бога е разгледана от Йоан Каравидопулос. Андрей Конанос ни разказва за Господнето благословение над нас, което понякога е скрито от погледа ни, а в рубрика „Преживяно“ старецът Йосиф Ватопедски ни е оставил своето повествование за братята-монаси Паисий и Дамаскин Ставровунийски.

 Като своеобразно празнично заключение, финалните страници на „Амвон“ отново насочват погледа на читателя към Света Богородица, като разкриват особеностите и класификацията в иконографията на Нейния пречист образ.

 Екипът на списание „Амвон“ отправя радостно приветствие по повод празника Успение на Пресвета Богородица, като представя поредните разнообразни, внимателно подбрани и старателно подготвени четива за усилване на дръзновението и живот във вярата на тези, които ще ги четат! Изданието се разпространява безплатно.

         

 

Нагоре