На 12 август 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Провадийска духовна околия. С негово благословение в централния провадийски храм, посветен на радостния за всеки християнин момент, когато Божията Майка чува благата вест от Архангел Гавриил, бе пренесено копието на чудотворната икона на Богоматер "Всецарица", намиращо се във варненския храм "Св. Атанасий".

 Негово Високопреосвещенство възглави Божествената света Литургия, в която съслужиха архиерейският наместник на Провадийска духовна околия и председател на храма протойерей Георгий Стоименов, свещениците Янко Янков и Станислав Друмев и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Молитвено участие взеха ставрофорен иконом Петър Георгиев и иконом Иван Иванов. Клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров украсиха светата Литургия и последвалия Молебен канон на Пресвета Богородица.

 Митрополит Йоан разясни на присъстващите за смисъла на двуседмичния пост, за празниците Преображение Господне и Успение Богородично. Архиереят отбеляза, че в днешно време много човеци имат страх от смъртта и припомни думите на свети Йоан Златоуст, че който иска да преодолее този страх, той трябва да живее с молитва, покаяние и умъртвяване на своите страсти, тоест искрен духовен живот. Той заяви още, че молитвата, която може да е невидима или видима чрез онова, което извършваме в Божия храм, има изкючително значение за всеки човек. И затова дните на Успенския пост са много важни за всеки един човек да се помоли пред Света Богородица. Тя невидимо и реално действа, знае на всеки грижите, немощите и му помага. „От нас се иска едно - правилното усещане за нашия живот, за смисъла на нашия живот, за нашата надежда, нашето упование, за нашата вяра, за нашето възпитание“, допълни митрополит Йоан. Варненският и Великопреславски митрополит поздрави всички християни и благопожела Божията Майка да помага на всички.

 След светата Литургия с антифонно пение бе изпълнен Молебния канон на Пресвета Богородица.

Изготвил: Георги Великов

         

 

Нагоре