На 15 август 2019 г. град Варна бе изпълнен с празнична атмосфера. Повод бе честването на един от най-древните Богородично празници - Успение Богородично, водещ своето началото от IV-V век, когато йерусалимските християни са чествали паметта на Пресвета Богородица в Гетсимания, където са сочили гроба на Богоматер.[1]

 Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Божествената света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично". Заедно с него съслужиха председателят на митрополитската катедрала и духовен надзорник ставрофорен иконом Димитър Стоев, иконом Емилиан Христов от град Самоков, протойерей Йордан Найденов, протойерей Ивалин Славов и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

 Благолепният катедрален храм бе изпълнен от варненци и гости на града, които прииждаха през целия ден, за да помолят Пресвета Богородица за нейното застъпничество пред Бога и нейния покров. Сред присъстващите на богослужението бяха кметът на Община Варна г-н Иван Портних, началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров, началникът на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, г-н Коста Базитов, заместник-кмет на Община Варна, районни кметове, общественици и други.

 След прочитането на апостолското четиво (Филип. 2:5-11) и евангелския текст (Лк 10:38-42, 11:27-28), Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан произнесе проповед, започвайки с думите: „Много духовен, богословски и благодатен смисъл има в празника на успението на Божията Майка. Затова и през всички дни, тези 14 дни, които предшестват празника и които ние наричаме пост, посветен на Успението, имахме възможност всяка вечер на нейния молбен канон, така наречен Параклис, да очертаем различните моменти в смисъла на този празник. Днес отново се явява Божията Майка, но вече в слава чрез нейното успение“.

 Архиереят продължи: „След упокоението на даден човек обикновено настъпва време за плач. След това идва времето на утешението. След едното и другото децата и сродниците на починалия се ползват от неговото наследство. И успението на Божията Майка Пресвета Владичица Богородица би следвало да се съпровожда от подобни последствия по сродното с нас нейно естество и по изобилията на дадената ѝ благодат. Плакали светите апостоли, когато животът на Майката на Светлината като тиха заря угаснал пред техните очи. Сълзите на апостолите били сълзи на естествената печал, но заедно с това били сълзи на благодатно умиление, защото вярата в неумиращата благодат на Майката Господня и чувството на благоговейна любов към нея господстави над чувството на раздяла“.

 „Пълно и съвършено утешение апостолите получили, когато в третия ден след нейното успение, заради закъсняването на свети апостол Тома за погребението ѝ, отваряйки нейния гроб, не намерили пречистото ѝ тяло, а след това видели нея, възкръснала в слава и от самата нея чули утешителни слова: "Радвайте се, защото съм с вас през всички дни". Църквата Христова прие от Света Богородица това наследство и го пази, и от ден на ден, от година на година, от век на век не престава да го разделя с нас“, допълни още Негово Високопреосвещенство.

 Митрополит Йоан завърши проповедта си с думите: „Обични в Господа братя и сестри, ако ние не сме съумели или справедливо да кажем не сме се подбудили по примера на Божията Майка да придобием радостта на духа в Бога, Спасителя наш, то нека да побързаме да възприемем скръбта по Бога, както казва свети апостол Павел, която произвежда неизменно покаяние за спасение (вж. II Кор. 7:10), чрез която скръб можем да достигнем накрай и радостта от спасението. Честито Успение Богородично!“.

 Песнопенията на утренята бяха изпълнени от клиросния певец Тодор Тодоров. Мъжкият хор при митрополитската катедрала с диригент Валентин Кубратов украси светата Литургия. По време на службата присъстващите се насладиха на изпълнените песнопения от Камерен ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" с диригент Кристиан Попов. Камерният ансамбъл бе във Варна по покана на Община Варна и взе участие в богата и разнообразна програма, посветена на празника на Варна.

 В края на светата Литургия Архиереят произнесе слово, в което поздрави именниците и всички с радостния празник на успението на Божията майка и Деня на Варна. Той изрази от свое име и от името на ръководството на Варненска и Великопреславска епархия благодарност за доброто отношение към Църквата. Последва многолетствие.

 По установената традиция пред Катедралата се извърши ритуал по издигане на знамето на Варна на фона на националния химн, в изпълнение на Представителния духов оркестър на Военноморските сили. След това последва литийно шествие, водено от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан с икона на Божията Майка, на която е изобразено нейното успение.

[1] Чифлянов, протопр. проф. Б. Православна литургика. С., 2008, с. 99.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре