На 18 август 2019 г. дългополският храм "Св. Иван Рилски" чества своя храмов празник. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреслваски митрополит Йоан светата Литургия бе отслужена от протойерей Георий Стоименов, архиерейски наместник на Провадийска духовна околия, иконом Иван Иванов, председател на храма и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

 „Обични в Господа братя и сестри, ето, в този ден на месец август, светата Православна църква чества паметта на един от най-големите подвижници Божий, ходили по земята на нашата България“ - с тези думи започна проповедта си протойерей Георгий Стоименнов. Той заяви, че днес честваме успението на свети Йоан Рилски Чудотворец, който е „най-големият български светия, най-големият поборник и закрилник на нашия народ“.

 Архиерейският наместник припомни моменти от житието и чудесата на Рилския пустинножител, чиито пример събира последователи от цяла България, което довежда до днешния Рилски манастир. „Самото място, може би заради това, че отвсякъде е обградено от високите върхове на Рила планина, поставя човек в едно друго състояние. В състояние, в което започваме да мислим върху себе си, върху постъпките си, върху вярата си, започваме сякаш да търсим по-силно Бога“, допълни той.

 Говорейки за любовта, протойерей Георгий продължи: „Живеем във времена, в които сякаш сме загърбили, изоставили Спасителя, сякаш единственото, което е важно за нас са намаленията в хипермаркета, бягайки от един ангажимент към друг. Бягаме, бягаме бягаме... и забравяме да правим това, което е най-присъщото, което е най-важното за човека, да обичаме. Да обичаме тези, които са около нас. Да обичаме Бога. Да обичаме живота. Да обичаме така, че да сме готови да отдадем дори себе си. Любовта в днешния свят е сведена до една пошлост, далеч тя не е онази любов, за която говори свети апостол Павел в посланието си до Коринтяни (вж. I Кор. 12:27-13:8[1]). А именно тя спасява човешката душа. Основата на човешкото спасение е любовта. Онази любов, заради която Бог беше готов да отдаде Своя Единороден Син (вж. Ин 3:16). Онази любов, която не завижда, онази любов, която не се гордее. Не онази любов от рекламите, не онази модерната любов, а онази искрената, която е във всяко едно човешко сърце“.

 Отец Георгий благопожела на всички, излизайки от храма да „отнесат пламъка на тази любов, да го сложат в сърцето си, да го отнесат в дома си, да го предадат на децата си, на близките си. Защото само така може да пламне оня пожар, който да преобрази всички нас. Онзи пожар, който да обърне всеки от нас към по-добро, онзи пожар, който ще ни даде и вярата, онзи пожар, който ще ни даде и надеждата в днешния свят. Защото много често чуваме, гледайки телевизии, уви, там за хубави неща много рядко се говори, но за самоубийста, за убийства, грабежи, за абсолютното незачитане на достойнството на човешката личност можем да чуем почти всеки ден по няколко пъти. И всичко това е, защото този пламък на любовта Божия сякаш не е огрял онази човешка душа, която е извършила този грях. Сякаш е нямало кой да занесе пламъка на това човешко сърце. А пък тези, които разнасяме пламъка на Божията любов сме всички ние. Няма някой, който е натоварен с тази задача и цел отделно. Всеки един от нас. Ние разнасяме Божията любов с постъпките си към тези, които са около нас, с даването на път по пътищата, с добрата дума, с усмивката. За да изразим любовта си, Бог ни е дал неизброими възможности и начини, по които да го направим. Въпросът е да имаме желание, да се отърсим от ежедневието и да тръгнем към пътя на спасението на нашите души, защото нашите души се спасяват чрез любовта. Тази любов, заради която и свети Иван Рилски е бил готов да положи себе си, отдалечавайки се в пустинята и молейки се за нашия народ. Тази жертвоготовна любов, с която той се е молил за всеки един от нас и продължава да се моли. Защото той е този наш застъпник на целия български народ, той е онзи, който ни пази, бди над нас“, заяви протойерей Георгий.

 Отецът изрази радостта си, че има възможност да отслужи светата Литургия в храма, посветен на свети Йоан Рилски. Той поздрави всички и предаде благословението и благопожеланията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 Клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров украсиха песенно богослужбата. Днес прозвучаха апостолското четиво от посланието на свети апостол Павел до Галатяни (5:22-6:2) и евангелско четиво според свети апостол и евангелист Матей (14:22-34).

 Иконом Иван Иванов произнесе слово, в което честити празника и отбеляза, че храмът чества своята 85-годишнина от освещаването му. Той изрази благодарността си към Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, че благослови за поклонение през деня да бъде пренесена икона на свети Йоан Рилски. Отецът благодари и на всички, които са помогнали и помагат за благоукрасяването на храма.

 Сред присъстващите бе председателят на Общински съвет - Дългопол г-н Злати Златев, който произнесе слово, в което пожела на всички здраве и успехи, както и „да повярваме в Господ, че можем да бъдем по-смирени, по-добри, по-всеотдайни“. От свое име, от името на кмета на Община Дългопол г-н Георги Георгиев и секретаря на общината г-жа Кинка Балинова г-н Златев подари икона с образа на Божията Майка на иконом Иван Иванов.

 Последва многолетствие, след което отец Иван поднесе благодарствени грамоти на отличили се християни и спомоществователи по повод 85-та годишнина на храма.

[1] Този откъс от Първото послание на свети апостол Павел до Коринтяни се прочита по време на Тайнството Елеосвещение, извършвано върху тежко болни и е второто от седемте апостолски четива, които се прочитат по време на чинопоследованието.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре