През месец септември се изпълниха 190 години от построяването на храм „Възнесение Господне“ в град Шумен. Бележитата годишнина беше отбелязана на 15 септември 2019 г. (Неделя след Въздвижение). Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в съслужение със ставр. иконом Димитър Николов, архиерейски наместник в град Шумен, ставр. иконом Славчо Проданов, архиерейски наместник в град Търговище, прот. Георгий Стоименов, архиерейски наместник в град Провадия, прот. Йордан Найденов, секретар при светата митрополия, митрополитския дякон Любомир Георгиев и множество духовници от Шуменска духовна околия.

  Храм „Възнесение Господне“ в град Шумен е построен през 1829 г. На същото място е имало малка, вкопана в земята църква. Божият дом има уникална, почти двувековна история и значимо духовно наследство. Църковният живот издига храма, като твърдина на православния дух във Варненска и Великопреславска епархия. Поколения свещеници са служили тук и са се молили за християните в тази енория – непрекъсваема молитва през последните 190 години. Началото на митрополитското служение на приснопаметния Варненски и Преславски митрополит Симеон е свързано именно с този храм, където той служи в продължение на 10 години, от 1872 г. до 1882г.

 В днешната празнична св. Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан награди свещеник Пламен Марчев и свещеник Неделчо Савов с офикия "протоиерей". Архиереят поясни, че званието протоиерей е духовна награда, така както съветва св. ап. Павел в своите пастирски послания, онези от служителите на светия олтар, които са се потрудили да се удостояват с двойна чест.

 В своето слово митрополит Йоан изрази сърдечната си благодарност към всички духовници и най-вече към ставр. иконом Димитър Николов, като председател на този храм и архиерейски наместник в Шумен, който 40 години е свързан с храм „Възнесение Господне“ и с град Шумен. От името на Епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска епархия и от свое име митрополит Йоан благодари на отец Димитър, подарявайки нов евхаристиен комплект, който да спомага за отслужването на тайнството на тайнствата – светата Евхаристия

 Празничната радост беше още по-пълна, тъй като Богослужението беше песенно украсено от епархийския смесен хор, съставен от хористи при Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ – Варна и храм „Св. Атанасий“ – Варна.

 Днешният тържествен ден събра множество християни, които взеха молитвено участие в Богослужението. Сред официалните гости имаше народни представители, представители на ръководството на града, бизнеса, академичната общност и представители на различни институции.

 Текст и снимки: Йордан Костов

         

 

Нагоре