На 19 септември 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри XXI-то издание на „Седмицата на православната книга“. Митрополит Йоан произнесе встъпително слово и огласи поздравително обръщение на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски Митрополит Неофит към всички участници в двадесет и първото издание на православната книга във Варна.

 Тазгодишният православен форум ще бъде запомнен с участието на Негово Високопреосвещенство Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий, който е уважаван гост на град Варна. Mитрополит Амфилохий (Радович) e ученик на св. Юстин Попович и св. Паисий Светогорец и e един от най-известните православни духовници днес. Неговият основен труд – “Въведение в православната философия на възпитанието”, издание на Варненска и Великопреславска света митрополия, вече е достъпен на български език.

 Негово Високопреосвещенство митрополит Амфилохий изнесе беседа пред варненската публика на тема „Православното възпитание на младите хора“.

 Протоиерей Радомир Никчевич, уредник на издателство „Светигора“, Черна Гора представи събраните съчинения на митрополит Амфилохий.

 В края на вечерната среща Елка Няголова представи антологията „Хлеб наш насущний …”

 В заключение митрополит Йоан изрази сърдечна благодарност към митрополит Амфилохий и му пожела здраве и крепки духовни сили от името на Варненска и Великопреславска епархия, от името на духовниците и на християнското изпълнение и изрази своята надежда за запазването на добрите отношения и усещане на вселенския характер на светата Църква. Изхождайки от това да разбираме, че няма значение от това дали човек е българин или сърбин, важното е да е Христов.

 Представянето на книги, беседи и срещи с автори ще продължат на 20 септември (петък) от 18:00 ч. в зала „Пленарна“ на Община Варна.

Текст, снимки и видеа: Йордан Костов

         

 

Нагоре