След Освобождението в 1878 г. България тридесет години е под васална зависимост на Османската империя. В далечната 1908 г. в храм „Св. четиридесет мъченици“ във Велико Търново, България е обявена за независима държава. Делото на Освобождението продължено от Съединението получава юридическо, политическо и общоевропейско признание. Днес честваме 111 години от това паметно събитие. Тържествата в престолния град на Варненска и Великопреславска епархия започнаха на площад "Независимост".

 Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен в съслужение с дякон Любомир Георгиев. Богослужението беше украсено от песнопенията на мъжкия църковен хор при катедрален храм „Успение Богородично”. Архиереят поздрави всички присъстващи с бележитата годишнина и благопожела Божието благословение и Неговата милост да бъдат с всички нас. Митрополит Йоан завърши своето слово с думите:

 „В днешно време, отправяйки молитва трябва да разберем, че именно заедно, без конфликти, а винаги с мир, любов и присъствието на Благия Божи Дух между нас да творим добри политики и добри действия в полза на просперитета на скъпата ни Родина. Историята и този празник ни дава ясно основание за дълбоката мъдрост и мисъл на тогавашните управници. Това е една приемственост и задължение към църковници и към светска управа, за онова което е най-отговорния дълг на човека – любовта му към Бога, към ближния и към Родината.“

Текст, снимки и видео: Йордан Костов

         

 

Нагоре