На 6 октомври 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Божествена света Литургия в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично". В съслужение с него бе храмовото духовенство в лицето на председателя на храма ставрофорен иконом Димитър Стоев, протойереите Йордан Найденов, Георги Великов и Стефан Николов и митрополитския дякон Любомир Георгиев.

 Стотици варненци и гости на града съучастваха молитвено в богослужбата и чуха пороповедта на митрополит Йоан, произнесена след прочитането на евангелския текст, посветен на 3 Неделя след Неделя подир Въздвижение - (Лк 7:11-16). Архиереят разясни евангелския откъс и силното му значение за новозаветния човек, който е освободен от оковите на страха от смъртта чрез Христовото Възкресение.

 Цялата проповед може да видите във видеото:

 В края на светата Литургия митрополит Йоан каза, че днес отбелязваме паметта на свети апостол Тома. Освен днес паметта на светия апостол се чества и в първата неделя след Възкресение Христово. „Знаете, че този апостол е твърде интересен човек. Той изискваше действително да се увери във Възкресението Христово, като вложи пръста си в раните от гвоздеите (вж. Ин 20:24-29)“, каза Архиереят и продължи с житието на апостола. След това митрополит Йоан поздрави всички именници.

 Негово Високопреосвещенство отбеляза, че вчера и днес в "Юнашки салон" се провежда образователно-информационната кампания на тема: "Православните семейни ценности срещу новите дроги". Митрополит Йоан изброи лекторите, участващи в кампанията и заяви, че те са „вещи по тези въпроси и изясняват именно опасността не само от наркозависимостта, но вече множеството видоизменени, съвременни дроги, които напълно унищожават човешката личност. И онова, което беше по-напред в приемането на отделни наркотични вещества, ако все пак имаше известно преодоляване на тези трудности, съвременните вещества са просто ужасни. Те водят до смърт, водят до сериозни наранявания на тялото и душата на човека. Затова и Църквата приветства със своя център "Св. Боян-Енравота" (Православен център за духовно обгрижване на наркозависими - ПЦДОН), вече повече от 20 години съществуващ, именно тая грижа за тези хора, които са наркозависими. Ние възприемаме тази борба като сериозна борба. Тя е борба срещу поднебесните духове на злобата в най-голяма пълнота“.

 Митрополит Йоан изтъкна, че „трябва и българското училище, и медицинската общност, и социалните работници, и специалистите учители и педагози, и психолози, и църковници да се обединим в решаването на тая проблематика. Целият свят е потънал в този сериозен проблем. Много са хората, които си отиват от този свят, за съжаление недостигнали една част от тях пълнолетие, а друга част от тях пък въобще в една сериозна млада възраст. Така че това е болка и разтройване за семействата, това е болка за всички околни. Това е нещо, което заля съвременното ни общество и борбата с това е особено важна в нейното разбиране, в нейното прокламиране и в обединяване на тези усилия, които са много важни. Нашето общество трябва да се старае да изучи максимално добре този въпрос и да се върне към вярата си, която единствено може да запази човека невредим. Защото липсата на страх от Бога, не говорим за убийствен страх, говорим за страх от Бога, който да предпази човека от вършенето на едно и друго, и незачитането на държавните институции и всякакъв ред, много пъти води до подобни проявления... На добър час и Бог да ни пази и подкрепя със Своята благодат!“, допълни още митрополит Йоан.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре