На 8 ноември 2019 г. варненци почетоха празника Събор на свети архангел Михаил и другите небесни безплътни сили - Архангеловден. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Божествена света Литургия в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично".

 Заедно с Архиерея съслужи протойерей Йордан Найденов, секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия. Утренното богослужение бе песенно украсено от клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров, а светата Литургия от мъжкия хор при Катедралния храм с диригент Валентин Кубратов.

 Протойерей Йордан Найденов произнесе проповед, в която разясни повода за празника, както и значението Ангелите и небесните безплътни сили. Отецът отбеляза, че „около нас се движат добри и лоши духовни сили - ангели и дяволи“. Той даде пример от живота на светите равноапостолни братя Методий и Кирил, които по време на свята проповед сред езичниците се срещнали с такива, които искали да ги подиграят за вярата им.

 Цялата проповед може да видите тук:

 Митрополит Йоан заяви в словото си, че свети апостол Павел ни свидетелства, че безплътните небесни сили са духове служебни, провождани на човека да служат за неговото спасение. Архиереят отбеляза още, че в Свещеното Писание е отбелязано, че сътворяването на духовно-ангелския свят предшества сътворяването на човека. Негово Високопреосвещенство поздрави всички именници с благопожелание за здраве, духовна крепост и сила.

 Словото на митрополит Йоан може да видите тук:

 Богослужбата завърши с многолетствие за всички именници и християни.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре