С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на 17 ноември 2019 г. - Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия - от 10:30 ч. в храмовете на Варненска и Великопреславска епархия ще се отслужи трисагий за всички загинали участници в движението по пътищата на Република България.

 По решение на Светия Синод в заседанието си на 14 ноември т. г. в храмовете в диоцеза на БПЦ - БП ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия в памет на всички жертви от пътнотранспортните произшествия в страната, като към заупокойната ектения ще бъде прибавено прошението по указания по-долу начин:

„Еще молимся о упокоении душ усопших раб Божиих: всех погибших при злополучении, и о еже проститися им всякому прегрешению, вольному же и невольному.“

 С резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември е определена като Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия. За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство от организацията "Мир на пътя".

         

 

Нагоре