На 17 ноември 2019 г. е Световният ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия. По този повод, с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ставрофорен иконом Димитър Стоев отслужи света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично". В богослужбата съслужиха митрополитският дякон Любомир Георгиев и дякон Венцислав Георгиев.

 Заупокойната молитва, посветена на всички жертви от пътнотранспортните произшествия в страната бе отслужена с благословението на митрополит Йоан от храмовото духовенство. Сред присъстващите официални лица бяха главен комисар Даниел Пашов - началник на ОДП-Варна, главен инспектор Петко Камбуров - началник на отдел "Пътна полиция" и комисар Илиян Илиев - началник на отдел "Охранителна полиция".

 „Току-що ние чухме евангелието от Лука (Лк 12:16-21). В това четиво Господ предлага на слушащите тази Негова притча за богатия човек, който се сподобил с голяма реколта... Тази евангелска притча носи в себе си огромен смисъл, който трябва да се усвои от всеки човек, независимо от доходите му - било той богат човек или със скромни материални възможности“ - каза в проповедта си ставрофорен иконом Димитър Стоев.

 Председателят на Катедралния храм заяви още, че тази притча трябва да бъде разбрана правилно, защото „Господ не осъжда човека за това, че е решил да построи нови хамбари и да събере там реколтата. Ако би ставало дума само за това, богатият човек би бил пример за загриженост за материалните блага, които му е изпратил Бог. Господ не осъжда намерението на богаташа да подобри работата, която той извършва. Но след добрата мисъл да построи нови, по-обширни хамбари, за да събере там богатата реколта, за да не погине нищо, поседвала много опасна житейска философия. Греховна, а затова и опасна - и ще каже на душата си: яж, пий и весели се (ср. Лк 12:19). Цялата проповед може да видите във видеото:

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре