На 3 декември 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се включи в инициативата "Изкуството за деца в нужда!" на фондация "Свети Свети Константин и Елена" за набиране на дарения чрез продажба на произведения на изкуството за деца, лишени от родителски грижи. Тя се провежда от 2009 година насам, малко преди празника Рождество Христово и новогодишните празници. Тази година за първи път произведенията на изкуството от арт галерията на фондацията можеха да се закупят през новия им онлайн арт магазин. Там бяха представени творби на чужди и наши автори - живописни творби, графики, рисунки, малки пластики, фотографии и икони.

 Единадесетата благотворителна инициатива "Изкуството за деца в нужда!" за 2019-та година бе закрита с групова експозиция на повече от 200 арт творби в Галерия Графит в подкрепа на повече от 100 деца в неравностойно положение от Варна и региона. Организаторите споделиха, че през всички тези години благотворителната инициатива е в подкрепа на деца, младежи и девойки от Центровете за настаняване от семеен тип "Изгрев" и "Другарче" и от Център за специална образователна подкрепа "Св. Св. Кирил и Методий" в село Кривня. Набраните средства се изразходват целево – за образователните потребности на децата, за участието им в проекти и курсове, за организация на свободното им време, за по-добра битова среда и личен комфорт. Благотворителната инициатива подпомага и висшето образование на студенти-отличници по стипендиантските програми "Туризъм", "Здраве чрез СПА" и "Изкуства".

 Тази година фондация "Св. Св. Константин и Елена" празнува своята 10-годишнина от създаването си. Директорът на фондацията г-жа Елена Косева изрази благодарност от името на децата и от целия екип към всички присъстващи и всички, които са помогнали за каузата. Тя заяви, че общият размер на даренията, събрани през годините, е близо половин милион лева.

 Думата бе дадена на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан. Архиереят произнесе слово, в което каза: „Почитаема г-жо Косева, уважаема г-жо Шабан, уважаема аудитория, обични в Господа братя и сестри, с чувство на дълбока признателност и искреност благодаря за любезната покана да участвам в радостта на фондация "Свети Свети Константин и Елена" в една изключително важна и във времево, и в духовно, и в човешко отношение периодика на време, свързана с посрещането на Богомладенеца Христос“.

 Традиционно по време на символичния финал на кампанията бяха връчени юбилейни плакети "Арт Дарител" на най-изявените партньори за 2019 година.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре