На 5 януари 2019 г., в последния ден от предпразненството на древния християнски празник Богоявление, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия и последвалия след нея Велик (богоявленски) водосвет в Катедрален храм "Успение Богородично". В празничната служба взеха участие храмовото духовенство и множество християни.

 Варненският и Великопреславски митрополит произнесе проповед след прочитането на апостолското и евангелското четиво. „Ето че отмина празникът Рождество Христово. И в това отминаване ние сме пред празника на Богоявлението. Било е време, в ранното християнско съществуване на светата Църква, празникът Рождество Христово и Богоявление да се честват заедно, с названието Богоявление“, отбеляза митрополит Йоан. Той засегна историческото развитие на празника и заяви, че „ние трябва да отворим сърцата си точно в неделята пред Богоявление, за да приемем царството Божие, защото то вътре в нас е (вж. Лк 17:21), ако ние сме способни да го почувстваме и да го приемем“.

 Цялата проповед на Негово Високопреосвещенство може да видите във видеото:

Великият водосвет е едно от най-тържествените последования в богослужебната традиция на Православната църква. Основна тема в съдържанието му е възпоменаването на кръщението на Господ Иисус Христос, в което се разкрива не само първообраза на тайнственото омиване на греховете, но и реално освещване на самото естество на водата чрез потапянето в нея на дошлия в плът Бог. Потапянето на кръста в края на последованието символизира потапянето на Спасителя в река Йордан. Осветената богоявленска вода се съхранява през цялата година. Според св. Йоан Златоуст (+407) тя не променя качествата си две или три години ("За кръщението"). В древността от нея заедно с нафора приемали християни, които по една или друга причина не се причастявали със св. дарове. От нея пиели или с нея били поръсвани болни и немощни християни, домове, ниви, градини, предмети и др. Осветената богоявленска вода се използва още при освещаване на миро и антиминси. Приемането на осветената на великия водосвет вода ставало след задамвонната молитва, т.е. преди раздаването на нафората.[1]

[1] Архим. доц. д-р Авксентий. Литургика. Част втора. С., 2007, с. 232-235.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре