На 12 януари 2020 г. град Добрич бе посетен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. В Неделята след Богоявление Архиереят отслужи Божествена света Литургия в построения през 1864 година храм, посветен на светия великомъченик Георги Победоносец. Заедно с него служиха председателят на храма ставрофорен иконом Иван Дойчев - архиерейски наместник на Добричка духовна околия, иконом Василий Селемет, свещениците Атанас Тодоров и Емануил Юсеин и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Утринята и светата Литургия бяха песенно украсени от сборна група с диригент Тодор Тодоров.

 Връщайки присъстващите към наскоро отминалите празници Рождество Христово, Богоявление и Йордановден, митрополит Йоан заяви: „Ето че в края на миналата година можахме отново да посрещнем Богомладенеца Христос, а след това пък да изживеем празника Богоявление, в чието благодатно озарение сме. Или ако го кажем така - Витлеем видя и беше озарен от идването на Богомладенеца, а река Йордан стана свидетел на Триединния Бог и Неговото явяване. И в тези два празника, които преди четвърти век са били един, винаги светата Църква е отбелязвала специални дни на предпразненство и специални дни на следпразненство, която Неделя след Богоявление се и намираме, защото отданието на празника е реално на 14 януари.“

 В своята проповед митрополит Йоан наблегна на царството Божие. Той припомни посветения на този ден евангелски текст чрез свети апостол и евангелист Матей (Мт 4:12-17). Негово Високопреосвещеснтво заяви, че проповедта на свети Йоан Предтеча започна с думите: "покайте се, защото се приближи царството небесно" (Мт 3:2). Тази проповед за царството небесно не утихва след мъченическата смърт на свети Йоан, а бива продължена от Спасителя, Който започвайки Своето обществено служение, повтаря тези думи (Мт 4:17). „Веднага възника един голям върпос - какво е царството Божие. И свети апостол Павел, в посланието си до римските християни, казва: "царството Божие не е ястие и питие, а правда и мир и радост в Светаго Духа" (Рим. 14:17). Следователно от нас зависи и от нашето чувстване и разбиране дали приемаме, че царството Божие се приближава към нас или както пък беше казано: "царството Божие вътре във вас е" (Лк 17:21). Тоест правдата, която се изразява винаги в търсенето на Божията истина и в онова, което ние много пъти виждаме в живота на светиите и свети Йоан Предтеча. И съответно мирът и радостта, които почиват и които са свързани с това да отхвърлим греха от себе си и с това, че ние трябва първо да се покаем, т.е. да променим извътрешно себе си. Не само в нашето обръщане като първа стъпка, но и по-нататък онова разкаяние да достигне до искрената печал по Бога от това, че ние осъзнаваме, че сме грешни човеци, съжаляваме за това, разкайваме се, че Бог се е отдалечил от нас, по-скоро и ние от Него... Днешната Неделя след Богоявление ни насочва основно към една важна за човека задача - виждайки себе си, да се предпазва от греха, който го отдалечава от Бога“, каза Негово Високопреосвещенство.

 Архиереят поздрави всички с настъпилата 2020 година, благопожелавайки здраве и преуспяване във вярата.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре