В утрото на 30 април 2020 г. в Митрополитската катедрала "Успение Богородично" бяха отслужени света Литургия и молебен за дъжд от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Заедно с него съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - духовен надзорник на епархията и председател на храма, протойереите Йордан Найденов, Ивалин Славов, Георги Великов и Стефан Николов, митрополитският дякон Любомир Георгиев и дяконите Венцислав Георгиев и Николай Митев. Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров.

 Преди началото на молебена за благовременен дъжд Негово Високопреосвещенство изнесе в централната част на храма мощехранителница с частица от мощите на свети мъченик Трифон. Там, заедно с храмовото братство, митрополит Йоан отслужи богослужебното последование с умилителна просба към Бога за Неговата милост и човеколюбие.

 Архиереят отбеляза в проповедта си, че още по време на светата Литургия прозвучаха прошения с моление за дъжд. Той заяви, че молебният канон е с покаен характер и ние разбираме за това, „както от канона към Господа - той е отправен и към отделните апостоли, към свети мъченици и към свети пророк Илия, - така и от тези молитви, които бяха прочетени накрая“. Негово Високопреосвещенство каза още, че тези молитви се четат коленопреклонно заради покайния си характер, но „ние сме в светлия период след Христовото Възкресение“, допълни митрополитът.

 Запис от директното излъчване в Катедралния храм "Успение Богородично" може да откриете на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/237877883961001/.

 В заключение Варненският и Великопреславски митрополит заяви: „Господ е велик, Света Богородица никога няма да остави своите си чеда, както и светиите, било те апостоли, било мъченици, пророци. В светлината на Христовото Възкресение Възкръсналият Христос да помилва всички със Своята благодат и да наспори благоприятен дъжд, благоприятно време през годината! Амин! Христос Воскресе!“

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре