На 2 май 2020 г., когато Българската православна църква чества паметта на светия равноапостолен цар Борис-Михаил и на свети Атанасий Велики, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с храмовото духовенство, отслужи света Литургия и благодарствен молебен във варненския Катедрален храм "Успение Богородично".

 По време на богослужбата, песенно украсена с антифонно пение, храмът се сдоби с нов четец, певец и свещоносец. Митрополит Йоан пострига Драгостин Тонев в първата степен на свещенството.

 В този ден няколко варненски храма отбелязват своя храмов празник: храм "Свети цар Борис-Михаил", район "Аспарухово" и храм "Свети Атанасий", квартал Виница, както и храм "Свети Атанасий", квартал Гръцка махала, където енорията чества втори храмов празник.

 Преди да започне благодарственият молебен Архиереят произнесе проповед, в която изтъкна важното дело на свети цар Борис и заяви: „Днес е една бележита годишнина, свързана с 1155 години от покръстването на нашия скъп, мил български народ. И пред нас изниква безспорно оня благодатен образ на светия боговенчан (1. За цар, император или висш духовник — който се смята, че е увенчан, удостоен от Бога с корона; 2. За монах, монахиня — който се е обрекъл, посветил на Бога[1]) и равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българите“.

 Митрополит Йоан поздрави именниците и всички българи със светлия празник.

 Цялата богослужба може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/548855072486040/.

[1] https://rbe.chitanka.info/

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре