Епархийският църковен магазин на Варненска и Великопреславска света митрополия обогати с две нови книги, които са посветени на свети отци, особено просияли и одухотворили православните християни по света в наше време - свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови, наричан „светкавицата“ заради бързите си чудеса, както и свети Никифор Прокажения Чудотворец.

 Двете издания достигат до българския читател чрез журналиста от ТВ Европа Ангел Бончев. Друг негов труд, придобил широк интерес в страната, е посветен на живота и делото на свети Лука Кримски, Светителят хирург.

Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови

От съставителя

 От житията на светиите знаем как много от тях са доказали с начина си на живот силната си вяра в Господа. Други чрез мъченичество утвърждават любовта си към Бога. Няма друга религия като православието, където любовта към Бога да е по-силна от желанието за живот при някои. А доказателство за това са милионите мъченици в сонма на светиите, които са приели венеца на мъченичеството заради изповядването на християнството и най-важното - неотричането си от Него.

 Частици от мощите на тези знайни и незнайни мъже и жени се вграждат в Светия престол при освещаването на православните храмове, защото мъчениците, засвидетелствали вярати си чрез проливане на кръвта си, са извършили една от най-високите саможертви пред Бога по примера на Нашия Господ Иисус Христос, Който „бидейки послушен дори до смърт, и то смърт кръстна“ (Фил. 2:8), доброволно принесе Себе Си в изкупителната жертва за човешкия род. Знаем на какви зверства са били подложени светиите Варвара, Георги, Марина, Мина, Неделя, Стефан, Екатерина. От днес към светиите, към които отправяме своите просби, ще добавим още един мъченик, претърпял много изтезания, но имал ангелски живот - свети Ефрем Чудотворец. В Гърция, Румъния и Кипър го наричат „светкавица“, защото много от призоваващите го получават чудесата дори по време на молитвата си. Той е в помощ на всички страдащи и нуждаещи се. 524 години след смъртта си свети Ефрем Нови чудотворец ни се е открил, за да ни вдъхнови с живота си и да ни смири със смъртта си. Не може да останем равнодушни пред мъченията, преживени от Христовия изповедник Ефрем. Преподобният избра вечния живот, а Бог му даде благодатта на чудотворството. Всеки ден по света се чува за неговата обич към нас, превъплътена в чудеса за болни, осакатени, слепи, обезверени, страдащи, угрижени, безработни, многолетни, на немалко им показва и пътя към Бога.

 Векове наред християните са най-преследаната религиозна общност в света.

 И до днес сме свидетели на брутална разправа с хора заради изповядване на православната вяра. „Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата, понеже така гониха пророците, които бяха преди вас.“ (Матей 5:12)

 През 2016 година те са 200 милиона, а през 2017-а още повече - 215 милиона, през следващата 2018-а отново около 215 милиона души живеят в страх и гонение заради изповядване на християнската религия. Тогава само за година 250 човека са загубили живота си само защото не са предали Христос. Вие, драги читатели, които сте взели тази книга в ръка, не сте в тази статистика. Със сигурност можете спокойно да заявите, че сте християни, можете да ходите на църква. Но моля Ви, приемете един съвет от мен, автора и съставителя, преклонете се за пореден път пред Бога и Му благодарете за великата милост, че живеем в мир. Това ще е и поредното доказателство, че Той - царят на мира, не ни е забравил. Имайте в молитвите си и всички онези братя християни, които днес, в страданията си от преследване и страх, се радват, че имат в сърцето си Господа Иисуса Христа!


Свети Никифор Прокажения Чудотворец

 Преди години посещавах често болницата за прокажени „Св. Безсребреници“ в Атина, като прекарвах много време със страдащите. Опознах ги добре и се привързах към тях. Това бяха хора, запечатали мъките на болестта, трагедията на изоставянето от най-близките, но пък бяха обдарени с истинско смирение. Много от тях нямаха крайници вследствие на проказата - трагична гледка, но имаха завидна вяра и надежда в Бога, а голямото им търпение още повече ги одухотворяваше.

 Именно там се запознах с отец Евмений - човек, пребогат на духовни дарби, който се превърна в мой изповедник. Старецът имаше духовен ориентир: един голям, но скрит светец - отец Никифор. Той е бил прокажен, но изпълнен с Божията благодат; сляп, но виждащ небесна светлина; парализиран, но винаги трезв и пребиваващ в молитва. Затова и светите му мощи благоухаят непрестанно. Той е бил свят съсъд, който събрал в себе си високи земни и небесни дарове. Почувствах благословията и покровителството му да създам тези трудове, за да стане той популярен и познат сред клира.

 Беше ми много трудно, но усещах неговата помощ. Той нямаше живи роднини, от които да разбера подробности за ранните години на светеца от пребиваването му на о. Крит и в Египет. Починали са и повечето от тези, които са го познавали от лечебницата на о. Хиос и в Атина. Живите пък се бяха пръснали из цяла Гърция и по чужбина. Няколкото, които открих, ме свързаха с други и така Божията десница и свети Никифор ме водеха в изследването на неговото житие. Благодарен съм на моя духовник отец Евмений, който ми вдъхна кураж да опиша живота на св. Никифор Прокажения Чудотворец. Материалите за написването на книгата бяха предоставени и използвани от Комисията по канонизация към Светия Синод на Вселенската патриаршия за провъзгласяването за светия на преподобния отец.

 Давам благослвение издаването на настоящата книга да бъде направено от господин Ангел Бончев, за когото получих много добри отзиви. След успешно популяризираните светци Лука Кримски и Ефрем Нови се надявам с книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“ да покори България, за да достигне този дивен Божий угодник до всяка страдаща душа. Дарявам на господин Ангел Бончев частица от мощите на св. Никифор, които получих от своя духовник, за да обиколи с тях България и светията да благослови тази свята християнска зема, на която е стъпало Евангелското слово!

монах Симон Светогорец


 Адресът на епархийския църковен магазин, където може да откриете книгите, е гр. Варна, бул. "Съборни" № 31 А. Работното време е от понеделник до петък от 9:00 до 18:00 часа. За повече информация: Мариета Златарска (087 984 1788) - продавач; Янислав Щерев (087 987 7015) - началник скад.

         

 

Нагоре