На 21 юни 2020 г., когато честваме Неделята на Всички български светии, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митропот Йоан посети Златарския манастир в моестността "Манастирите", посветен на светите апостоли Петър и Павел. Заедно с него съслужиха иконом Красимир Капитанов и протойерей Иван Павлов, изпълняващ длъжността игумен и председател на храма домакин.

 Молитвено участие взеха монах Илиан, както и монахините при манастира сестрите Ксения и Параскева. Богослужението бе украсено песенно от клиросни певци от град Шумен с диригент Красимира Маринова. На празника присъстваха и десетки поклонници.

 Говорейки за светостта, митрополит Йоан отбеляза в своето слово, че „в Новия Завет Господ Иисус Христос каза: "бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец" (Мт 5:48). Тоест този призив към съвършенство, в потенцията на човека, който е божий образ и има задача за богоуподобяване, има изключителното значение и мястото в живота на светиите.“

 Негово Високопреосвещенство заяви, че светата Църква е определила ден, в който да имаме поменовение на светиите просияли сред даден народ, в дадено време, независимо от това, че ние усещаме вселенския ѝ характер. Затова всяка Поместна православна църква особено чества своите светии във Втората Неделя след Петдесетница. Митрополит Йоан каза, че духовната история на нашия народ е твърде богата, тя е над хилядолетна и припомни имената на светии още от времето на свети цар Борис, както и много други, които са просияли със своя живот през столетията, всеки в своето поприще и подвиг.

 Варненският и Великопреславски митрополит благопожела застъпничеството на всички български светии да съпътства манастира и неговите обитатели, както и всички християни.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре