На 1 юли 2020 г., когато Българската православна църква чества възвръщането мощите на преподобни Йоан Рилски Чудотворец, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литугия в Катедралата на Варна. В съслужение с него бе дякон Венцислав Георгиев, а клиросните певци Тодор Тодоров и Тодор Даков украсиха богослужбата с антифонно пеене.

 Причина за празничното богослужение е събитие, случило се преди повече от пет столетия, когато през 1469 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на свети Йоан Чудотворец от Търново в основания от него Рилски манастир. Митрополит Йоан отбеляза, че службата за празника, която достига до нас чрез Левкийския епископ Партений, е с малки корекции от оригиналната служба, дело на българския книжовник Димитър Кантакузин, живял през XV век. Варненският и Великопреславски митрополит допълни, че тази служба е първата от последованието на службите, посветени на Рилския пустиножител. Архиереят припомни, че днес честваме паметта и на светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян.

 Негово Високопреосвещенство прочете завета на свети Йоан Рилски и заяви, че е полезно това слово да се препрочита често, защото то е слово, което наистина е било преживяно, видяно, почувствано и това е животът на светеца. Той благопожела „свети Йоан Рислки Чудотворец, който е закрилник всебългарски да ни помага и утвърждава, защото твърде много сме разделени помежду си, твърде много сме в конфликти, твърде много сме в доста вътрешни сложни изживявания“.

 След това митрополит Йоан отслужи водосвет. По установената традиция това богослужение се извършва на всяко първо число от месеца.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре