На 6 август 2020 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично" на празника Преображение Господне. С Архиерея съслужиха протойерей Йордан Найденов - секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, протойерей Георги Великов, свещеник Николай Митев и дякон Венцислав Георгиев.

 Въпреки делничния ден Митрополитската катедрала бе изпълнена от християни. Утренята бе украсена от антифонното пеене на клиросните певци Тодор Тодоров, Александър Александров и Тодор Даков, а светата Литургия - от мъжкия хор при храма с диригент Валентин Кубратов.

 Митрополит Йоан заяви в проповедта си, че за този момент говорят тримата синоптични евангелисти Матей (Мт 17:1-8), Марк (Мк 9:2-8) и Лука (Лк 9:28-36). Негово Високопреосвещенство обърна внимание за възможността на човек да се преобрази, докато е на земята, имайки благодатното време да се покае за своите грехове и да поиска да допусне Господ в сърцето си.

 Варненският и Великопреславски митрополит каза още, че отдалечаването от Бога, липсата на желание да Го допуснем в сърцето си, поставянето Му в периферията на нашия живот води до вършенето на злини, води до пълна липса на любов към ближния.

 Преображение Господне е празник, учреден в Палестина между V и VII в. Той е свързан с обновлението на храма "Св. Преображение", изграден от света Елена на планина Тавор в чест на тримата апостол Петър, Иоан и Иаков. От Иерусалим много по-късно този празник бил въведен из целия Изток, а после - и на Запад. Според Валсамон (XII в.) този празник бил предшестван от едноседмичен пост. По-късно този пост се обединил с едноседмичния пост на празника Успение Богородично (15 август) и така се получил съвременният петнадесетдневен Богородичен пост. Празникът Преображение Господне има един предпразничен ден (5 август) и се отдава на 13 август. По стар обичай, практикуван в Иерусалим, на тоя ден се благославя грездето[1].

 Митрополит Йоан благопожела на всички празникът да бъде благоприятен повод всеки да се вгледа в себе си и да пожелае да се промени към по-добро в благоприятното време на Богородичния пост.

[1] Чифлянов, проф. протопр. Б. Православна литургика. С., 1997, с. 97-98.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре