Днешният ден е наречен Кръстовден, защото пред нашия взор се изправя Кръста Христов. С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан протоиерей Йордан Найденов отслужи света Литургия и изнесе св. Кръст в средата на Катедралния храм, за да могат християните да му се поклонят.

 Ние не можем да проумеем тази велика Божия тайна, че Христос трябваше да пострада на кръста доброволно, нито можем с човешкото мъдруване да разберем онова, което е Божият промисъл. Ние го разбираме със сърцето, чрез очите на вярата, защото Бог е любов. Нищо не може да аргументира идването на Христос в света, освен любовта на Бога към човека и затова много пъти цитираме този стих: „Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен.“ (Йоан 3:16)

 Съществува едно интересно наблюдение, че кръстът се състои от хоризонтала, която се разглежда като любовта към ближните и вертикала, която се разглежда като любов към Бога, т.е. кръстът съчетава и двете. Само едното не е достатъчно, не е кръст.

 Нека днес, на Кръстовден, когато въздигаме Кръста, да му се поклоним не само телесно, но и духовно да го изобразим в сърцата си, така че винаги да носим извора на Божията любов, извора на Божията сила, за да побеждаваме злото в себе си и злото извън нас.

 Текст и снимки: служител на Варненска и Великопреславска св. митрополия

         

 

Нагоре