Светата Литургия започна рано сутринта в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" на 6 януари 2021 г., давайки основата на тържествата посветени на християнския празник Богоявление (Йордановден). Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави богослужбата в съслужение с духовенството при храма.

 Храмът бе изпълнен от дошлите християни, за да съучастват в един от най-древните християнски празници. Прозвучаха апостолкото (Тит. 2:11-14; 3:4-7) и евангелското (Мт 3:13-17) четива, посветени на празника. В катедралния храм бе отслужен Велик Богоявленски водосвет веднага след края на светата Литургия.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/429806131550004.

 След това Архиереят поръси бойните знамена на Военноморските сили. Поради епидемичната обстановка в страната освещаването на бойните знамена се проведен в Пункта за базиране - Варна. Традиционното шествие от Митрополитската катедрала до Първа буна не се осъществи, но митрополит Йоан освети всемирните води.

 Негово Високопреосвещенство приветства и поздрави всички именници. Той се обърна и към представителите на Военноморския флот като им благопожела Господ Иисус Христос да им помага в настъпилото новолетие и то да бъде по-различно и добро от предходното.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре